{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Clinton: Mislim da je ljudima bilo drago da je Vučić došao

12.7.2015. u 08:55
172
Clinton: Mislim da je ljudima bilo drago da je Vučić došao
172
Clinton: Mislim da je ljudima bilo drago da je Vučić došao
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Bivši američki predsjednik Bill Clinton, koji je jučer stigao u Srebrenicu na obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici kao lični izalasnik sadašnjeg predsjednika Baracka Obame, komentirao je napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića.
"Prije svega žalim zbog toga. Vjerujem da je možda došao malo kasnije, nakon što je počela molitva ili da je samo išao na komemoraciju ovo se ne bi dogodilo. Mislim da je ljudima ipak bilo drago da je bio na komemoraciji, ali da ništa od onoga što je bilo rečeno tamo, ova ovdje gomila ljudi nije čula i onda su ostali u šoku kad su ga vidjeli. Ipak mislim da je načelnik Srebrenice napravio dobar potez kada ga je pozvao", rekao je Clinton za RTL Danas.

"Čuli ste što je rekao, kako je ostao živ prije 20 godina, a vršnjaci koje je znao su pobijeni, kao i članovi njegove porodice. Ipak, preuzeo je na sebe rizik pozivanja, a premijer Vučić na sebe rizik dolaska. I to je neki početak, i to je jako važno. Moja jednostavna poruka, stoga, glasi: drago mi je da su uspjeli očuvati mir, drago mi je da su uspjeli očuvati demokratiju, drago mi je da su uspjeli očuvati ovo sjećanje na srebreničku tragediju", dodao je.

Upitan kako u očuvanju mira i stabilnosti u regiji vidi ulogu Hrvatske, Clinton je odgovorio:

"Prije svega, vaša je predsjednica ovdje danas održala izvrstan govor, mislim da jako dobro predstavlja Hrvatsku na mjestima koja sam ja mogao pratiti. Ali mislim da, budući da je Hrvatska bila populacijom manja među trima zaraćenim stranama, ali budući da ste mnogo propatili u balkanskim ratovima, mislim da ste u jedinstvenoj poziciji da podržavate hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH, a onda da utječete na mišljenje bosanskih Srba i Bošnjaka, da im date predodžbu koliko nova i drugačija budućnost može biti ako djelujemo zajedno, umjesto da se cijelo vrijeme sukobljavamo jedni s drugima", zaključio je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: