BiH
385

Clinton u Potočarima: Iz dubine srca, ja volim ovo mjesto

Piše: Am. Dž.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a, obratio se danas u Potočarima prisutnima na komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida.

"Samo Bog zna zašto su vas poštedili kad su vaše familije ubijene. Poruka pomirenja i nade koju ste vi gospodine Durakoviću ovdje prenijeli pokazuje da možda postoji neka viša mudrost iznad toga. Zahvaljujem Predsjedništvu BiH i predsjedniku Obami što me zamolio ovdje da dođem", rekao je Clinton na početku govora.

Istakao je da su mnogi govornici prije njega rekli vrlo rječito da su prije 20 godina preko 8.000 muškaraca i dječaka ubijeni u genocidu.

"Ta strašna činjenica je dovela do toga da NATO pruži podršku SAD-u kako bi se pokrenuli mirovni razgovori i kako bi BiH krenula ka normalnom životu", poručio je Clinton.

Dodao je da danas u Srebrenicu dolaze ljudi iz svih dijelova svijeta.

"Vrlo sam zahvalan ljudima koji su radili na tome da se zaustavi rat i ubijanje, svim ljudima koji su radili na izgradnji mira. Nakon 20 godina zahvalan sam što je BiH i dalje mirna zemlja, što je ona blizu članstva EU, da je učesnik mirotvornih trupa u svijetu", rekao je Clinton.

Zahvalio se premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na dolasku u Srebrenicu.

"Drago mi je što je mir održan, ali mi smo dužni ljudima koji su ovdje izgubili svoje živote. Iz dubine srca, ja volim ovo mjesto, ne želim nikada više da vidim ovakvo stratište. Ali svijetom još uvijek dominira rat zasnovan na etničkoj pripadnosti, rasi i vjeri", dodao je Clinton.

Poručio je da se svaka osoba na svijetu može identificirati sa svakom majkom, suprugom, kćerkom koji su izgubili nekoga u Srebrenici prije 20 godina.

"Ono što nam je zajedničko je najvažnije i svi u ovom Memorijalnom centru to pokazuju", zaključio je Clinton na kraju svog govora.