SAD
0

Clinton: Kriza u Jemenu će trajati dok je Saleh na vlasti

FENA
Hillary Clinton (Foto: Reuters)
Hillary Clinton (Foto: Reuters)
Kriza u Jemenu će se nastaviti sve dok se predsjednik Ali Abdullah Saleh ne povuče i omogući opoziciji da započne "tranziciju prema političkim i ekonomskim reformama", ocijenila je u srijedu američka državna tajnica Hillary Clinton.
  • Ne možemo se nadati izlasku iz krize dok se predsjednik Saleh i njegova vlada ne povuku kako bi omogućili opoziciji i civilnom društvu da započne tranziciju prema političkim i ekonomskim reformama, izjavila je šefica američke diplomatije na pres-konferenciji koju je održala zajedno s brazilskim kolegom Antoniom Patriotom, javio je AFP.

Nakon četveromjesečne pobune koju je Salehov režim ugušio u krvi, u Sani su 23. maja počele borbe između snaga vjernih predsjedniku i jednog moćnog plemenskog vođe povezanog s opozicijom.

Clinton je ponovila da SAD podržavaju prijedlog posrednika iz zemalja u Zalivu, koji je predsjednik Saleh odbio.

Sporazum o tranziciji, koji su izradile monarhije u Zalivu uz pomoć SAD-a i Evropske unije, predvidio je da opozicija formira vladu pomirenja, da mjesec dana kasnije Saleh podnese ostavku kako bi zauzvrat dobio imunitet za sebe i svoje bližnje i da se zatim u roku od 60 dana održe predsjednički izbori.