Pozvao na prijevremene izbore
0

Jemenski predsjednik najavio povratak u zemlju

FENA
Ali Abdulah Saleh
Ali Abdulah Saleh
Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh najavio je u utorak skori povratak u zemlju i ponovio pozive za održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora.

Saleh je to izjavio u Saudijskoj Arabiji, gdje se oporavlja od povreda zadobijenih 3. juna u napadu pobunjenika na njegovu rezidenciju u jemenskoj prijestolnici Sani.

Saleh je pozvao opoziciju da političku krizu, koja traje već sedam mjeseci, riješi izlaskom na birališta. Poručio je da je spreman predati vlast "putem izbora, a ne državnog udara". Tokom televizijskog obraćanja prenošenog uživo rekao je: "Vidimo se uskoro u Sani."

On je dodao da je voljan prenijeti vlast na svog potpredsjednika ako opozicija povuče naoružane plemenske borce s ulica i okonča ulične proteste, javila je jemenska agencija Sana.

Kriza u Jemenu počela je u februaru, kada su ljudi na uglavnom mirnim demonstracijama krenuli da traže ostavku Saleha, koji je na vlasti od 1978. godine.

SAD i saudijski domaćini vršili su pritisak na Saleha da ostane u Saudijskoj Arabiji, pribojavajući se da bi njegov povratak u Jemen mogao izazvati građanski rat.

Kriza u Jemenu izazvala je zabrinutost u SAD-u i Evropi da bi ogranak terorističke organizacije El-Kaide, koji već djeluje u toj zemlji, mogao pojačati aktivnost.