Samit kontakt grupe za Libiju
0

Clinton: Dani Gadafijevog režima su "odbrojani"

FENA
Hillary Clinton
Hillary Clinton
Američki državni sekretar Hillary Clinton izjavila je u četvrtak na otvaranju samita kontakt grupe za Libiju u Abu Dhabiju da su dani libijskog režima Moamera Gadafija "odbrojani" i njegov odlazak neizbježan.

"Gadafijevi dani su odbrojani. Radimo s međunarodnim partnerima u okviru UN-a kako bismo pripremili ono što je neizbježno: Libiju poslije Gadafija", navodi se u izjavi koja je podijeljena novinarima.

"Vrijeme radi za nas", dodala je šefica američke diplomatije, naglasivši da se međunarodni pritisci na pukovnika Gadafija na vojnom, ekonomskom i političkom planu povećavaju.

"U narednim danima moramo uskladiti brojne planove i tijesno sarađivati s Nacionalnim tranzicijskim vijećem", političkim organom pobunjenika i libijskog naroda, dodala je.

Clinton nije spomenula nikakvu direktnu financijsku pomoć SAD-a pobunjenicima, ali je ipak obećala "pomoć od 26,5 miliona dolara za sve žrtve sukoba i za libijske izbjeglice".

Američki zvaničnici su izjavili da bi SAD trebalo da zatraži od arapskih monarhija u Zalivu da izdvoje više sredstava za libijske pobunjenike koji kontroliraju istok Libije.

Oko četrdeset zemalja i organizacija prisustvuje samitu.