|

Clinton i Gates pozvali Senat da ratifikuje novi start

Clinton i Gates pozvali Senat da ratifikuje novi start
0
F
FENA
15.11.2010. u 21:21
0
komentara
0

dijeljenja
Clinton i Gates pozvali Senat da ratifikuje novi start Foto: AFP
Američka državna tajnica Hillary Clinton i ministar odbrane Robert Gates pozvali su u ponedjeljak Senat da, prije nego što u januaru počne svoje zasjedanje u novom sazivu, ratifikuje Sporazum o smanjenju ofanzivnog strateškog naoružanja koji su 8. aprila u Pragu potpisali predsjednici SAD i Rusije, Barack Obama i Dmitrij Medvedev.
"Prije nego što se ovo zasjedanje završi, pozivamo senatore da odobre sporazum o kontroli naoružanja koji će američkim inspektorima ponovo omogućiti pristup ruskim strateškim lokacijama i smanjiti broj nuklearnog oružja koje obje zemlje imaju na nivo iz 1950-ih godina”, ističe se u autorskom članku Clinton i Gatesa koji je objavio Washington Post.

Oni su ukazali da su američki inspektori decenijama kontrolisali ruske nuklearne snage, "provodeći u praksu omiljenu poslovicu predsjednika Ronalda Reagana - 'Vjeruj, ali provjeri'", ali da, otkako je stari sporazum START istekao u decembru prošle godine, mogu da se "oslone samo na povjerenje".

"Dok novi sporazum ne stupi na snagu, naši inspektori neće imati pristup ruskim raketnim silosima i dva najveća nuklearna arsenala na svijetu neće imati stabilnost koja proizlazi iz rigoroznog režima inspekcija”, napominje se u članku.

Clinton i Gates podsjećaju da je "novi START" potpisan na osnovama koje su izgradili američki lideri iz obje političke stranke u toku četiri decenije.

Za ratifikovanje sporazuma, što je u nadležnosti Senata, potrebno je dvije trećine glasova, odnosno 67 od ukupno 100 senatora. Obamine demokrate za to ni u prethodnom sazivu nisu imale dovoljan broj senatora, a poslije novembarskih izbora za Kongres, njihova većina u Senatu svela se na nekoliko mandata, zbog čega im je potrebna podrška republikanaca.

"Vrijeme ističe za ovaj saziv Kongresa”, ukazuju Clinton i Gates.

U članku se ističe da se novim sporazumom dvije zemlje obavezuju na smanjenje nuklearnih bojevih glava za približno trećinu, s 2.200 na po 1.550, a takođe se uvode nove procedure inspekcije koje omogućavaju bolji i tačniji uvid u arsenal druge
strane.

Oni također skreću pažnju da taj sporazum "neće ograničiti našu sposobnost da razvijemo i rasporedimo najefikasniji protivraketni sistem za zaštitu američkih snaga i teritorije" i da neće ograničiti američku sposobnost da modernizuju nuklearne snage, za šta je u narednih 10 godina Obamina adminsitracija predložila više od 100 milijardi dolara. Kako se ističe, sporazum ne ograničava ni razvoj najefikasnijih konvencionalnih vojnih potencijala.

Uz podsjećanje da je stari sporazum START u Senatu ratifikovan 1992. godine s većinom od 93 prema šest glasova, Clinton i Gates poručuju da "novi START takođe zaslužuje hitnu ratifikaciju".

“Naša nacionalna sigurnost zavisi od toga”, zaključuje se u članku.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.