Svijet
0

Američki Senat ratifikovao sporazum START

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Američki Senat večeras je ratifikovao sporazum SAD i Rusije o kontroli nuklearnog naoružanja (START), čime je predsjednik Barack Obama ostvario diplomatsku i političku pobjedu poslije višemjesečne borbe.

Sporazum je usvojen sa 71 glasom "za" i 21 "protiv", čime je ispunjen uslov da pakt potvrdi dvotrećinska većina u Senatu. Obama je ranije izjavio da će ovaj sporazum doprinijeti "resetovanju" odnosa sa Moskvom.

   "Uvjeren sam da će sigurnost naše zemlje i čitavog svijeta biti povećana zahvaljujući ratifikaciji ovog sporazuma", izjavio je predsjedavajući senatskog Komiteta za spoljne odnose John Kerry.

    	Kerry, demokrata koji je tokom žučne debate sa republikancima bio najistaknutiji zagovornik pakta, ponovio je stav Bijele kuće da će START doprinijeti jačanju argumenata koji se koriste u nastupima prema Iranu i Sjevernoj Koreji.

    Sporazumom je određeno da SAD i Rusija u narednih sedam godina smanje svoje nuklearne arsenale na po 1.550 razmještenih bojevih glava dugog dometa, dok će broj raketnih lansirnih rampi biti ograničen na po 700.

   	"Ovo nije samo sporazum koji rješava problem opasnosti iz starog nuklearnog doba. To je sporazum koji predstavlja ključni alat za suprotstavljanje prijetnjama novog nuklearnog doba", rekao je Kerry uoči glasanja.

    Senatori su prije glasanja usvojili neobavezujuće amandmane kojima Washington podvlači namjeru da razmjesti raketni odbrambeni sistem, modernizuje svoj nuklearni arsenal i zatraži nove razgovore sa Rusijom o smanjenju broja taktičkih nuklearni oružja.  
    	Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev potpisali su sporazum u aprilu na ceremoniji u Pragu.