Svijet
14

Članici benda Pussy Riot odbijeno uslovno puštanje

Klix.ba
Nadežda Tolokonikova, jedna od tri članice ženskog punk benda Pussy Riot, osuđena je na dvije godine zatvora zbog performansa "Punk molitva" u najvećoj moskovskoj crkvi. Tolkonikovoj je, nakon sudskog saslušanja, odbijeno uslovno puštanje na slobodu.

Nakon osmosatnog zasjedanja na pokrajinskom sudu u Mordoviji, gdje je Tolokonikova na odsluženju kazne, sudija je odbio njeno ranije puštanje, navodeći kako se osuđena "odbila pokajati", nije produktivno sudjelovala u radu u kaznenoj koloniji te da je prekršila nekoliko pravila.

"Siguran sam da je osuđena izazvala empatiju svojom pričom, ali, objektivno, činjenice iz njene kaznene kolonije pokazuju da ona nije zaslužila ranije puštanje“, izjavio je tužilac.

Zatvorski službenici opisuju 23-godišnju Tolokonikovu kao "tvrdoglavu, divlju, odlučnu, uglavnom nepokornu i neosjetljivu na kritike“. Također navode da uporno odbija da dovrši zadanu količinu šivanja tokom obaveznih radnih sesija te da ne učestvuje dovoljno u kulturnim aktivnostima u popravnoj ustanovi za žene. U izvještaju navode i da Tolkonikova "nije dovršila svoj kurs psihološke i fizičke rehabilitacije“.

Njeni advokati tvrdili su da osuđena ne predstavlja nikakvu opasnost za društvo (nekoliko značajnih ruskih aktivista za ljudska prava garantovalo je za nju) te da pati od stalnih glavobolja, čiji uzrok ljekari u kaznionici nisu uspjeli dijagnosticirati. Također, izgubila je i kontakt sa svojom petogodišnjom kćerkom.

Odbrana je ponašanje svoje klijentkinje okarakterisala kao "besprijekorno“ te su najavili da će uložiti žalbu na odluku suda, za koju tvrde da je osnovana na temelju nepropisno prikupljenih dokaza.

Tri članice benda Pussy Riot zatvorene su na dvije godine zbog huliganizma i remećenja javnog reda i mira, nakon što su izvele svoj performans kojim su udarile na Rusku pravoslavnu crkvu i Vladimira Putina.