Istraga sudskog procesa
0

Presuda članicama benda Pussy Riot mora biti poništena

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Vrhovni ruski zvaničnik za ljudska prava Vladimir Lukin obratio se sudu zahtjevom za poništenje presuda članicama čuvenog feminističkog pank benda Pussy Riot, navodeći da se radi o nezakonitim presudama, piše Russia Today.

Vijesti o intervenciji ombudsmana stigle su nakon što je predsjedništvo moskovskog gradskog suda prihvatilo žalbu odbrane Pussy Riot, koja insistira na tome da članice benda moraju biti potpuno oslobođene, budući da njihov zločin nije bio nasilne prirode, niti je izazvao ikakvu materijalnu štetu.

Kao dodatak odbrani, posebno će se istražiti i navodno kršenje procedure tokom istrage te i samog procesa.

Ovoga puta je odbranu podržao i Vladimir Lukin, ruski vrhovni ombudsman za ljudska prava, koji je tražio poništenje kazni.

"Pankerke nisu prekršile nikakve zakone, samo interna pravila Katedrale Krista Spasitelja, gdje su izvele svoju najčuveniju tačku“, pročitao je Lukin prilikom obraćanja sudu.

"Takvo ponašanje ne može biti smatrano napadnim kršenjem javnog reda i mira, a pored toga, tužioci nisu mogli dokazati da su osuđene djevojke bile motivirane vjerskom mržnjom te odluka suda mora biti prepoznata kao nepravedna i poništena“, dodao je Lukin.

Ruski zakon dozvoljava ombudsmanu za ljudska prava da ispita bilo koju presudu ili odluku suda. Kako navodi Lukinov ured, više od 50 hiljada zahtjeva za intervenciju stiglo je samo tokom 2011. godine. Obudsmeni su odgovorili u samo nekoliko slučajeva, ponekad pritiskom na promjenu ili ublaženje kazne.

Čelnik ruske nevladine organizacije za ljudska prava Agora, Pavel Chikove, rekao je da je, prema njegovom mišljenju, pismo ombudsmana ozbiljno povećalo šanse da presuda članicama benda Pussy Riot bude poništena ili ublažena.

Podsjetimo, u augustu 2012., tri članice feminističkog pank benda Pussy Riot, Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina i Ekaterina Samutsevich, osuđene su na po dvije godine zatvora za "teški huliganizam motiviran vjerskom mržnjom“. Suđenje je održano nakon što jsu održale svoju čuvenu "punk molitvu“ u glavnoj moskovskoj katedrali, a snimak objavile na internetu.