Svijet
12

Civili na meti terorizma: NATO, EU i SAD osudili teroristički napad u Ankari

Anadolija
Foto: AA
Foto: AA
Zvaničnici NATO-a, Evropske unije, SAD-a i drugih organizacija i zemalja najoštrije su osudili teroristički napad u kojem su u centru Ankare ubijene najmanje 34 osobe.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u pisanom saopćenju osudio teroristički napad automobil-bombom u centru Ankare i uputio poruke sućuti i podrške Turskoj i njenom narodu.

"Ovakvi brutalni napadi nikako i ničim ne mogu biti opravdani. Svi saveznici u NATO-u solidarišu se sa Turskom i odlučni smo u nastavku borbe protiv terorizma", poručio je Stoltenberg.

Teroristički napad osudilo je i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a, a portparol John Kirby je poručio da će Washington i dalje biti turski saveznik u borbi protiv terorizma.

Najoštrije osude napada i poruke podrške Turskoj i njenom narodu uputili su i najviši zvaničnici Evropske unije.

Visoka komesarka za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i član Evropske komisije zadužen za proširenje Johannes Hahn su u zajedničkoj izjavi poručili da EU dijeli bol turskog naroda i izražava podršku turskim vlastima u borbi protiv terorista koji su ponovo izveli napad u srcu Ankare.

"EU će uvijek biti uz žrtve ovakvih podlih terorističkih napada. Ponavljamo svoju datu riječ da ćemo raditi na intenziviranju međunarodne saradnje u borbi protiv terorizma kao prijetnje globalnom miru i sigurnosti", navodi se u saopćenju.

Teroristički napad u Ankari osudili su i najviši zvaničnici Francuske, Ukrajine, Rusije, Austrije i drugih dijelova svijeta.

Najmanje 34 osoba su poginule, a 125 ranjeno u eksploziji automobila bombe u samom centru Ankare. Eksplozija je odjeknula u 18.45 sati po lokalnom vremenu u kvartu Kizilay u neposrednoj blizini autobuske stanice.

"Teroristički napad izveden je aktiviranjem automobila bombe u pokretu na autobuskoj stanici u kvartu Kizilay u Ankari. Meta napada su bili civili koji su čekali autobus na stanici. Najoštrije osuđujemo taj podli čin. Ponovo poručujemo da oni koji stoje iza ovog napada neće uspjeti u svojim ciljevima", kazao je turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala.

Naglasivši da je istragom već prikupljeno dosta dokaza, Ala je kazao da će ima odgovornih za napade objaviti tek po završetku istrage, a da se nada da će to biti već sutra.