Nakon potresa na Novom Zelandu
0

FOTO / Čisteći ruševine našli vremenske kapsule u kipu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Raščišćavanjem ruševina koje su prekrile Christchurch, drugi po veličini grad na Novom Zelandu, pronađena su dva predmeta za koje se vjeruje da su vremenske kapsule.

U prošlosedmičnom potresu jačine 6,3 stepena po Richteru koji je odnio najmanje 154 života u Christchurchu, a strahuje se da bi taj broj mogao doseći 240, srušen je i kip Johna Roberta Godleya, Irca koji je zaslužan za osnivanje tog grada.

Raščišćavajući ruševine spasioci su u podnožju kipa osnivača Christchurcha pronašli bocu s pergamentom i metalni cilindar, za koje se pretpostavlja da su stari više od stotinu godina.

Predmeti su pronađeni tačno sedam dana nakon strašnog zemljotresa, a gradonačelnik Bob Parker je otkriće nazvao inspirativnim, prenosi BBC.

Vremenske kapsule odnesene su u muzej Canterbury, gdje će ih stručnjaci pregledati. Navodi se da su na pergamentu dvije riječi bile vidiljive golim okom "osnivač" i "podignut".

Sadržaj metalnog cilindra još nije poznat.

Kip Johna Roberta Godleya (Foto: AP)
Kip Johna Roberta Godleya (Foto: AP)
Statua osnivaču Christchurcha, Godleyu, podignuta je 1867. godine, zatim je premještena 1918, a na prvobitno mjesto vraćena 1933. godine.

Analizom će se utvrditi kada su predmeti stavljeni u podnožje kipa.

Gradonačelnik Parker istakao je da bi dokumenti mogli pružiti uvid u vizije doseljenika.

"Nevjerovatno je to što su predmeti pronađeni baš u nama najtežem trenutku. To je inspirativno", dodao je Parker.

I direktor muzeja u koji su odneseni predmeti, Anthony Wright, istakao je da je neobično što su predmeti pronađeni tačno sedam dana nakon potresa.

Mediji izvještavaju da je sličan neobičan predmet pronađen i u ruševinama gradske katedrale, no ti navodi još nisu potvrđeni, objavio je BBC.