{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CIA ubacila svoje agente u Libiju

F
31.3.2011. u 09:58
0
9
CIA ubacila svoje agente u Libiju
0
CIA ubacila svoje agente u Libiju
Foto: SkyNews
CIA-e je još prije nekoliko sedmica ubacila svoje agente u Libiju, piše The New York Times. Predsjednik SAD-a Barack Obama odobrio je tajno pomaganje libijskih pobunjenika, javio je Reuters pozivajući se na vladine zvaničnike.
Američka Centralna obavještajna služba (CIA) ubacila je prije nekoliko nedjelja svoje operativce u Libiju da bi prikupili podatke od koristi za vazdušne napade i stupili u kontakt s pobunjenicima, piše današnji NWT, pozivajući se na američke zvaničnike.

Dok američki predsjednik Barack Obama insistira da kopnena vojska SAD-a neće učestvovati u operacijama u Libiji, male grupe zapadnih špijuna tamo već djeluju kao dio snage u sjenci, za koju se u Washingtonu nadaju da će pomoći slabljenje libijskog lidera Moammara Gaddafija na vojnom planu, piše list.

NWT navodi, pozivajući se na britanske zvaničnike, da desetine pripadnika britanskih specijalnih snaga i pripadnici obavještajne službe MI6 djeluju u Libiji.

Britanski operativci, kako se navodi, usmjeravali su vazdušne napade britanskih aviona i prikupljali podatke o kolonama tenkova, artiljerijskim oruđima i raketnim instalacijama.

Američki zvaničnici se nadaju da će slične informacije američkih obavještajaca - od lokacija Gaddafijevih skladišta municije, do grupisanja vladinih trupa u gradovima, može dovoljno pomoći vojnom slabljenju Libije da bi ljude u njenim redovima ohrabrilo da je napuste.

Među operativcima CIA-e u Libiji je zasad nepoznat broj Amerikanaca koji su radili u centru te špijunske agencije u Tripoliju, kao i drugi koji su tamo nedavno stigli.

Pored toga, američki špijuni treba da se sastanu s pobunjenicima da bi pokušali da saznaju više o njihovim liderima i o tome kome su lojalne grupacije koje se bore protiv Gaddafija.

Američki zvaničnici upozoravaju, ipak, da zapadni operativci u Libiji ne usmjeravaju akcije pobunjenika.

Portparol CIA-e odbio je da komentariše pisanje The New York Timesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: