Igre u sjeni
5

CIA u Ukrajini navodno drži 12 tajnih baza, formirana "antiruska" špijunska koalicija

F. H.
William Burns, šef CIA-e (Foto: EPA-EFE)
William Burns, šef CIA-e (Foto: EPA-EFE)
Američki The New York Times izvijestio je, na temelju više od 200 intervjua sa sadašnjim i bivšim dužnosnicima u Ukrajini, SAD-u i Evropi, da CIA drži 12 tajnih baza u Ukrajini, duž granice s Rusijom.

Također navode da je prošlog četvrtka šef CIA-e William Burns bio u svojoj desetoj tajnoj posjeti Ukrajini od početka ruske invazije punog opsega.

NYT izvještava da su se Ukrajinci prije sveobuhvatnog rata dokazali Amerikancima skupljajući presretnute podatke koji su pomogli dokazati rusku umiješanost u obaranje aviona Malaysia Airlinesa 2014. godine. Ukrajinci su također pomogli Amerikancima u procesuiranju ruskih agenata koji su se navodno umiješali na američkim predsjedničkim izborima 2016.

Oko 2016. godine CIA je počela obučavati elitnu jedinicu ukrajinskih specijalnih snaga poznatu kao Jedinica 2245, koja je zarobila ruske bespilotne letjelice i komunikacijsku opremu kako bi tehničari CIA-e mogli razbiti moskovske sisteme šifriranja uz pomoć obrnutog inžinjeringa. Prema NYT, jedan od oficira u ovoj jedinici bio je trenutni šef Obavještajne službe odbrane Kirilo Budanov.

CIA je također pomogla u obuci nove generacije ukrajinskih špijuna koji su radili u Rusiji, diljem Evrope, na Kubi i drugim mjestima gdje su Rusi značajno prisutni.

Prema The New York Timesu, detalji o partnerstvu između ukrajinskih i američkih obavještajnih agencija bili su strogo čuvana tajna desetljeće.

"Sada su te obavještajne mreže važnije nego ikad, budući da je Rusija u ofanzivi, a Ukrajina sve više ovisi o sabotažama i dugometnim raketnim napadima koji zahtijevaju špijune daleko iza neprijateljskih linija. I sve su više u opasnosti. Ako republikanci u Kongresu ukinu vojno finansiranje Kijeva, CIA će se možda morati smanjiti. Kako bi pokušao umiriti ukrajinske vođe, William J. Burns, direktor CIA-e, tajno je posjetio Ukrajinu prošlog četvrtka, njegov deseti posjet od invazije", navodi se u tekstu.

NYT izvještava da je partnerstvo između CIA-e i odbrambene obavještajne službe Ukrajine (DIU) započelo krajem februara 2014. gdoine, kada je bivši predsjednik Viktor Janukovič pobjegao u Rusiju. Ovu saradnju predložio je Valentin Nalyvaichenko, koji je postao šef Službe sigurnosti Ukrajine (SSU).

Američka pravila zabranjuju obavještajnim agencijama pružanje Ukrajini bilo kakve potpore za koju se može "razumno očekivati" da ima smrtonosne posljedice. Međutim, crvene linije nikada nisu bile tačno jasne, stvarajući stalnu napetost u partnerstvu.

U Kijevu je Nalyvaichenko odabrao dugogodišnjeg pomoćnika, generala Valeriia Kondratiuka, da vodi DIU, a oni su stvorili novu paravojnu jedinicu koja je bila raspoređena iza linija ruskog agresora kako bi provodila operacije i prikupljala obavještajne podatke koje CIA ili MI6 nisu mogli pružiti.

Nakon incidenta koji se dogodio kada je Budanovljeva grupa ušla na Krim 2016., Amerikanci su se jako naljutili i zaprijetili zatvaranjem programa.

Nakon toga je tadašnji šef CIA-e John Brennan pozvao generala Kondratiuka da ponovno naglasi crvene linije. General je bio uzrujan.

"To je naš rat i moramo se boriti", odgovorio je, prema riječima jednog kolege.

Prema NYT-u, reakcija Washingtona koštala je Kondratiuka položaja.

NYT primjećuje da se za vrijeme predsjedništva Donalda Trumpa suradnja CIA-e i DIU-a proširila na specijaliziranije programe obuke i izgradnju dodatnih tajnih baza.

Odnos je bio toliko uspješan da ga je CIA htjela ponoviti s drugim evropskim obavještajnim službama koje dijele zajedničke interese u suprotstavljanju Rusiji.

Šef Ruske kuće, odjela CIA-e koji nadzire operacije protiv Rusije, organizirao je tajni sastanak u Haagu. Predstavnici CIA-e, britanske MI6, DIU, nizozemske službe i drugih agencija složili su se udružiti svoje obavještajne podatke o Rusiji. Rezultat je bila tajna koalicija protiv Rusije, a Ukrajinci su bili njeni važni članovi.

Počevši od novembra 2021., CIA i MI6 poslali su poruke svojim ukrajinskim kolegama da se Rusija priprema za invaziju punog opsega kako bi obezglavila vladu i postavila marionetu u Kijevu koja će izvršavati naloge Kremlja. Obavještajni podaci navode imena ukrajinskih dužnosnika koje su Rusi planirali ubiti ili zarobiti, kao i Ukrajinaca koje se Kremlj nadao postaviti na vlast.

Predsjednik Volodimir Zelenski i neki od njegovih glavnih savjetnika "djelovali su neuvjereno", čak i nakon što je direktor CIA-e William Burns otputovao u Kijev u januaru 2022. kako bi ih izvijestio. Kako se bližila ruska invazija, oficiri CIA-e i MI6 obavili su posljednje posjete Kijevu sa svojim ukrajinskim kolegama. Jedan od oficira M16 rasplakao je pred Ukrajincima, bojeći se da će ih Rusi ubiti, prenosi NYT.

U to su vrijeme "stare lisice skinute, a Bidenova Bijela kuća ovlastila je špijunske agencije da pruže obavještajnu podršku za smrtonosne operacije protiv ruskih snaga na ukrajinskom tlu", kaže se u članku.

U članku se također citira izjava visokog ukrajinskog dužnosnika da je u najmanje jednom slučaju CIA podijelila obavještajne podatke s Ukrajinom što je pomoglo osujetiti zavjeru protiv predsjednika Volodimira Zelenskog.

Kasnije su neki od službenika CIA-e poslani u ukrajinske baze. Pregledali su popise potencijalnih ruskih ciljeva koje su Ukrajinci spremali napasti, uspoređujući podatke koje su Ukrajinci imali s američkim obavještajnim podacima kako bi osigurali njihovu tačnost.

Nedavno, međutim, s kašnjenjem u odobrenju američkog paketa pomoći, ukrajinski obavještajni dužnosnici pitali su svoje američke kolege hoće li ih SAD napustiti.

Govoreći o Burnsovom posjetu Kijevu prošle sedmice, glasnogovornik CIA-e rekao je: "Pokazali smo jasnu predanost Ukrajini tokom mnogo godina, a ovaj je posjet bio još jedan snažan signal da će se predanost SAD-a nastaviti."