Svijet
20

CIA se brani: Šta mislite zašto nas niko nije napao 13 godina?

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Šest bivših direktora i zamjenika direktora CIA-e objavili su kritički članak u kojem napadaju Senat i gdje ga optužuju za selektivni atak na izvještaj o mučenju kao tehnici ispitivanja.

Šest bivših čelnika Centralne obavještajne agencije tvrde da su kontroverzne tehnike ispitivanja urodile plodom te da su spasile na hiljade života. Naglašavaju da je među uspjesima koji su dostignuti zahvaljujući CIA-i i likvidacija Osame bin Ladena.

Članak je objavljen u Wall Street Journalu, sadrži 2.500 riječi i svojevrsni je kontranapad i na medije koji bezuslovno osuđuju tehnike mučenja koje su agenti CIA-e koristili u posljednjih 13 godina.

Također, mediji kritikuju američku obavještajnu službu za bezrazložno mučenje ljudi koje naposljetku nije dovelo do poboljašnja sigurnosne situacije u ratu protiv terorizma.

Članak su potpisali bivši direktori Michael Hayden, George Tenet i Porter Goss i bivši zamjenici John McLaughlin, Albert Calland i Stephen Kappes. Njihov zajednički zaključak jeste da su tehnike ispitivanja naposljetku spasile američke živote.

Također, pokrenuta je i stranica CIASavedLives.com.