Svijet
0

Christine Lagarde: Imamo manje od tri mjeseca za spas eura

FENA
Christine Lagarde (Foto: Arhiv/AFP)
Christine Lagarde (Foto: Arhiv/AFP)
Christine Lagarde, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), gostujući kod Christiane Amanpour, izjavila je da se akcije za spas eura moraju odviti u manje od tri mjeseca.

Tako je i Lagarde, nakon investitora Georga Sorosa, postavila kratki rok za spas eurozone. Soros, naime, kao i ona također smatra da eurozona ima tri mjeseca za svoj spas.

Odbila je odgovoriti na pitanje smatra li da će Grčka napustiti eurozonu. Rekla je da će takva odluka biti rezultat političke odlučnosti i želje.

Zbog krize u Evropi, pod povećalom javnosti, našao se i dogovor oko poticaja i štednje. Na konferenciji u petak, Barack Obama je povodom teške ekonomske krize u Evropi, rekao kako štednja, u kombinaciji s rastom nezaposlenosti, Evropskoj uniji može otežati ispunjenje postavljenih dugoročnih ciljeva.

"Fiskalni deficit se treba postepeno smanjivati. Ne mora se nužno ovako stezati remen, ali smanjivanje deficita mora biti postojano", rekla je Lagarde.

Amanpour je pitala Lagarde smatra li da bi njemačku kancelarku ovako napadali da nije žena. Lagarde je ostala iznenađenja pitanjem, malo zastala i odgovorila: "Ne, smatram da je ona dobar vođa i iznimno hrabra i snažna žena. Uspjela se istaknuti u svijetu kojim dominiraju muškarci".