"Lideri ne shvataju prirodu krize"
0

George Soros vjeruje da su za spašavanje eura ostala tri mjeseca

Klix.ba
George Soros (Foto: AFP)
George Soros (Foto: AFP)
Milijarder George Soros je, govoreći na konferenciji u Italiji o drastičnim mjerama štednje, koje se provode širom Evrope, upozorio evropske lidere da im je ostalo još samo tri mjeseca za spašavanje eura.

Soros je rekao da je vjerovao da će Grčka izabrati vladu koja bi bila spremna da se pridržava uslova pozajmice, koje je nametnula Evropska unija. Rekao je i da će njemačka ekonomija početi slabiti ove jeseni, što znači da će kancelarki Angeli Merkel biti puno teže pružati daljnju podršku.

Prema njegovim riječima, lideri ne shvataju prirodu krize. Dok se evropski lideri fokusiraju na veličinu zaduženosti, kriza je više problem bankarstva i problem konkurentnosti. Zbog toga su počeli koristiti pogrešan pristup rješavanju krize, prenosi BBC.

"Ne možete smanjiti zaduženost smanjenjem ekonomije", kazao je Soros.

Bez politike za povećanje ekonomskog rasta, što bi omogućilo vladama da otplate svoj dug, vrijeme za euro ističe.

"Očekujem da će grčka javnost biti dovoljno preplašena idejom o izbacivanju iz EU kako bi odlučili da se pridržavaju uslova spašavanja ekonomije. Kriza će dostići svoj klimaks u toku jeseni. Do tada će i njemačka ekonomija oslabiti, pa će kancelarka Merkel mnogo teže uvjeriti njemačku javnost za prihvatanje dodatnih evropskih odgovornosti. Ovo su ta tri mjeseca u kojima se euro mora spasiti", rekao je Soros.

Iz agencije za kreditni rejting Standard & Poor su izjavili da Grčka ima više od 33 posto šansi da napusti euro tokom narednih mjeseci. Oni su također rekli i da je malo vjerovatno da bi u tom slučaju neke druge zemlje slijedile primjer Grčke, jer su svi vidjeli rezultirajuće ekonomske neprilike i dugo čekanje na dobijanje koristi od devalvacije nacionalne valute.