{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američke banke se pripremaju za krah EU

F
10.8.2012. u 14:27
0
1
Američke banke se pripremaju za krah EU
0
Američke banke se pripremaju za krah EU
Američke banke se pripremaju za raspad eurozone i pokušavaju da zaštite svoje investicije u Evropskoj uniji, pišu britanski mediji.
"Banke sa Wall Streeta se pripremaju za mogući izlazak grupe zemalja iz eurozone. One zbog toga smanjuju obim kreditnih poslova u eurozoni i pokušavaju da se zaštite od varijante, u kojem bi bile prisiljene da se refundiranje kredita, izdatim u eurima, izvrši u drahmama ili pezosima", prenose mediji.

Američke banke sada pokušavaju da prenesu kreditne sporazume sa evropskim kompanijama na londonsko finansijsko zakonodavstvo, koje će im omogućiti da lakše i sigurnije zaštite svoje investicije u slučaju kolapsa eurozone.

Evropa se trenutno nalazi pred izborom: ili će integracija biti produbljena uz žrtvovanje finansijskih suvereniteta i tada će Centralna banka EU postati prava banka, tj. neće svaki put tražiti dozvolu vlada da bi djelovala.

Ili će, ako se članice vrate svojim nacionalniim valutama, doći do produbljivanja krize, porasta nezaposlenosti i erupcije barterskih poslova.

Nastaće epoha protekcionizma, slična onoj iz tridesetih godina prošlog vijeka, tvrdi direktor ruskog Instituta ekonomije Ruslan Grinberg.

Međutim, opasnost raspada eurozone je mala, smatra on.

"Krizu eura prouzrokovalo je to što su "očevi" te zaista prekrasne ideje ignorisali činjenicu da se države kontinenta, prije svega, nalaze na raznim nivoima razvoja, a pored toga su i istorijski dosta različite. Imaju različite «mehanizme» privrednog života. Blagostanje u državama-članicama EU je takođe na različitom nivou. Sve to se moglo uzeti u obzir prilikom uvođenja eura, i korigovati finansijsku politiku na odgovarajući način. To nije bilo urađeno. Nakon toga je uslijedio buran rast privrede u svim državama, ali su one pri tome i dalje ostale različite. To je vrlo važan momenat. Nekih 10 godina prije krize razvoj se odvijao upravo tako. A kada je došla kriza, sve države su morale nekako da se bore sa njom. Pri tome se pojavio i problem dugova. Nečiji su manji, a nečiji - veći. Grčka je jednostavno bila slabija od drugih".

"Ja, na primjer, smatram da će racionalni prijedlozi odnijeti pobjedu. I tada će na tržišta valuta doći mir. Prema zasluzi će ponovo biti procijenjena preimućstva koja dobijaju države koje su ušle u eurozonu. Ali ako pobijedi iracionalna ideja, pa Grčka izađe iz eurozone i ona počne da se raspada, loše će biti svima, bez obzira na to da li država ulazi u eurozonu ili ne. Ja, međutim, mislim da će zdrav razum ipak da pobijedi. Zbog toga je opasnost raspada eurozone vrlo mala", rekao je Grinberg.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: