{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Upozorenje analitičara: Grčki sindrom prijeti Balkanu

S
6.6.2012. u 10:51
0
10
Upozorenje analitičara: Grčki sindrom prijeti Balkanu
0
Upozorenje analitičara: Grčki sindrom prijeti Balkanu
Grčki finansijski krah mogao bi da dovede do ozbiljne ekonomske krize na prostoru zapadnog Blakana, kao i među drugim zemljama koje nisu u zoni eura, ali su imale višegodišnje poslovne veze sa Grcima - upozoravaju ekonomski analitičari.
Kako će se razvijati događaji poslije parlamentarnih izbora 17. juna u Grčkoj - niko ne može da predvidi.

Strahovi nisu neosnovani: grčke banke drže u svojim rukama 15 posto osnovnog kapitala kreditnih organizacija susjednih država.

Udio Atine iznosi 70 milijardi eura, dok su osnovne investicije uložene u ekonomiju Bugarske, Rumunije, Makedonije, Albanije i Srbije.

Kako prenosi Glas Rusije, Evropska banka je postigla dogovor sa tri austrijske banke, velika finansijska investitora u regionu, o nepovoljnosti likvidnosti iz Istočne Evrope.

Analitičari upozoravaju da mogućnost grčkog bankrota i prelaska sa eura na drahmu loše utječe na poslovnu aktivnost u regionu.

Financial Deutschland piše da Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj pravi "odbrambeni krug" oko Grčke, što je, prema tvrnjama ove banke, pomoglo sprečavanju masovnog odliva kapitala sa Balkana.

Pojavljuju se problemi i sa drugim zemljama na zapadnom Balkanu, koje nemaju euro ali su finansijski povezane sa Grčkom. Samim tim moguća je dublja kriza u ovim balkanskim zemljama.

Analitičari podsjećaju da se slično desilo 2008. godine, kada su zbog složene finansijske situacije skandinavske zemlje povukle značajna sredstva iz banaka balitičkih zemalja pa je došlo do ekonomskog pada u tom regionu.

Pošto su balkanske zemlje još manje stabilne u ekonomskom pogledu nego baltičke, posljedice mogu da budu - ozbiljne.

Ekonomski analitičari smatraju i da nije realan brz prelazak Grčke na staru valutu drahmu. Proces će trajati bar nekoliko godina.

Za to vrijeme druge strane banke, između ostalog ruske, mogu da kupe filijale u ovim zemljama, zamijenivši tako grčki kapital.

Esksperti upozoravaju da odliv sredstava u Grčku iz njenih balkanskih filijala može da dovede do panike među ulagačima i investitorima. Ljudi će se okrenuti pouzdanijim izvorima ulaganja kapitala u Njemačkoj ili Švicarskoj.

Eksperti Bečkog Instituta za međunarodna ekonomska obračunavanja navode da ima i pozitivnih primjera.

Zemlje poput Češke i Poljske pokazuju ekonomski napredak čak i u uslovima slabe konjukture. Ipak, sve ozbiljniji problem je ekonomska kriza na Balkanu i u Mađarskoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: