Svijet
0

Chavezu preostalo manje od dvije godine života

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši ljekar predsjednika Venezuele Huga Chaveza rekao je da su nade u oporavak predsjednika veoma male i da su mu ostale još manje od dvije godine života.

U javnosti se pojavilo mnogo kontrovezi u vezi sa informacijom da Chavez boluje od raka, ali zvanični izvori kažu da se on oporavlja i da mu je svakim danom sve bolje nakon što je tri puta podvrgnut hemoterapiji na Kubi.

U intervjuu za meksički list "Milenio semanal" Salvador Navarete, koji je bio lični ljekar Chaveza u Venezueli, rekao je da je pesimista što se tiče zdravstvenog stanja Chaveza.

"Po mom mišljenju, preostalo mu je manje od dvije godine života. Chavez ima tumor karlice ili sarkom i zbog toga je podvrgnut tako agresivnoj hemoterapiji", rekao je Navarete, koji je bio Chavezov ljekar od 2002. godine do nedavno.

Naverete je rekao da je odluka da se predsjednički izbori održe u Venecueli ranije, narednog oktobra umjesto tradicionalno u decembru, povezana sa slabim zdravljem Chaveza i ambicijom da ostane na vlasti.

On je dodao da je Chavez veoma nepovjerljiv.

 "On sada samo vjeruje kubanskim ljekarima", rekao je Chavez, dodajući da je Chavez opsjednut čistoćom i da pije ogromne količine kafe.
 Predsjednički mandat u Venecueli traje šest godina i ograničen je na dva uzastopna mandata prema Ustavu iz 2009. godine. Chavez je na vlasti 12 godina.

Krajem septembra Rodžer Norijega, bivši američki pomoćnik državnog sekretara za zapadnu hemisferu, optužio je venecuelanske vlasti da kriju istinu o Chavezovom zdravlju uoči izbora.

On je, takođe, upozorio američke vlasti na mogućnost da bi Chavez mogao napustiti političku scenu.

Venecuelanski predsjednik rekao je u subotu da se njegovo zdravlje popravlja nakon krize prije četiri mjeseca. 

"Hvala bogu, živ sam i zdrav. Čvrsto stojim na svojim nogama", rekao je on.