Svijet
0

Češki premijer podnosi ostavku nakon špijunskog skandala

Klix.ba
Petr Nečas (Foto: AFP)
Petr Nečas (Foto: AFP)
Češki premijer Petr Nečas prisiljen je da podnese ostavku nakon što je uhapšena šefica njegovog ureda, koja je navodno podmićivala zastupnike te za lične interese koristila vojno-obavještajnu službu.

Nečas je, nakon sjednice svoje Građanske demokratske stranke (ODS), najavio da će u ponedjeljak podnijeti ostavku. Ovaj skandal gurnuo je Češku u period nesigurnosti u vezi s tim ko će formirati novu vladu, budući da se, prema Ustavu Republike Češke, sada očekuje ostavka čitave Nečasove vlade desnog centra. Analitičari smatraju da izbor novog mandatara neće biti jednostavan, piše Reuters.

Nečas je odstupio nakon što je šefica njegovog ureda, Jana Nagyova, optužena da je podmićivala zastupnike u Parlamentu te naređivala vojno-obavještajnoj službi da špijunira ljude. Jedna od meta špijuniranja bila je i premijerova supruga, Radka, od koje se on trenutno razvodi.

Nečas navodi kako nije ništa znao o praćenju, ali optužbe su toliko ozbiljne da su mu njegovi koalicijski partneri dali do znanja da ga više ne mogu podržavati.

"Odstupit ću sa pozicije premijera. Potpuno sam svjestan kako preokreti u mom privatnom životu terete češku političku scenu i ODS", rekao je Nečas i dodao kako će njegova stranka pokušati formirati novu vladu, koju će voditi druga osoba do zakazanih izbora naredne godine. Ipak, pitanje je da li će taj plan dobiti podršku zastupnika.

Nečas i njegova administracija ostat će na vlasti sve do formiranja nove vlade. Predsjednik Miloš Zeman imat će važnu ulogu u odlučivanju ko će preuzeti vlast. Ukoliko nakon tri pokušaja ne bude formirana održiva vlada ili Parlament odluči da se rasformira, održat će se vanredni izbori.

Formiranje nove vlasti bit će težak zadatak za postojeću koaliciju, budući da nemaju uvjerljivu većinu. Jedini način im je da pridobiju što više nezavisnih zastupnika. Ustav predsjedniku daje ovlasti da imenuje premijera. Budući da se radi o Nečasovom političkom protivniku, moglo bi se desiti da odbije podržati njegovog kandidata za premijera.

Rani izbori učinili bi uslugu opoziciji i socijaldemokratima, koji su popularniji od trenutne vlasti.

Antikorupcijska operacija koja je srušila Nečasa je najveća u Republici Češkoj u posljednjih 20 godina. Blizu 400 policajaca pretražilo je urede, bankovne račune i sefove, kuće i druge lokacije. Oduzeli su između četiri i 5,8 miliona eura u gotovini i desetke kilograma zlata. Nije navedeno o čijoj imovini se radi.

Advokat Nagyove, koja se trenutno nalazi u pritvoru, navodi da ona negira neke od optužbi i tvrdi da je djelovala iz dobre namjere.

Češki mediji već duže vremena nagađaju o prirodi Nečasovih odnosa sa Nagyovom. Ona je, kako navodi policija, vršila "pritisak na Nečasa kako bi se on razveo". Optužnice su podignute i protiv dvojice generala i jednog pukovnika vojno-obavještajne službe.

Nagyovu se također sumnjiči da je u novembru 2012. organizirala smjenu trojice "pobunjeničkih" zastupnika ODS-a u zamjenu za unosne dužnosti u javnoj administraciji. Dvojica od njih, bivši ministar poljoprivrede Ivan Fukša i bivši predsjednik Kluba zastupnika ODS-a Petr Tluchor, također su zadržani u pritvoru.

"Korupcija sigurno može biti u obliku važnog radnog mjesta ili usluge nematerijalnog karaktera", rekao je tužilac Ivo Ištvan. Nagyovoj prijeti do pet godina zatvora.

Ova operacija je rezultat Nečasovih vlastitih reformi, u kojima su novim tužiocima odriješene ruke u slučajevima korupcije.