BiH
3

Češki premijer podnio ostavku

FENA
Petr Necas (Foto: AFP)
Petr Necas (Foto: AFP)
Češki premijer Petr Nečas zvanično je u ponedjeljak podnio ostvaku nakon korupcijskog skanadala u koji je umiješana njegova bliska saradnica, a šef države je njegovu vladu zadužio da obavlja tekuće poslove.

Nečas je predao ostavku Milošu Zemanu u ponedjeljak navečer. Prema ustavu, premijerova ostavka povlači za sobom ostavku njegove vlade.

Zeman je najavio da će do kraja sedmice razgovarati s liderima stranaka zastupljenih u parlamentu "o politčkoj situaciji".

Skandal je izbio kada je pritvorena šefica Nečasovog kabineta 48-godišnja Jana Nagyova, koju je štampa predstavila kao njegovu ljubavnicu.

Nečas je, također, podnio ostavku na mjesto lidera desne stranke ODS, jedne od tri koje čine koaliciju na vlasti od jula 2010. godine.

Hapšenje Nagyove je uslijedilo za vrijeme velike policijske operacije. Saslušana je zbog korupcije i zloupotrebe vlasti nakon što je iskoristila vojnoobavještajnu službu da nelegalno prati Nečasovu suprugu od koje se nedavno razveo.

Još sedam osoba, među kojim dva generala i jedan pukovnik vojnoobavještajnih službi, također su saslušani u vezi s ovim slučajem.

Saslušana su i tri poslanika stranke ODS-a i nekoliko kontroverznih biznismena i lobista osumnjičenih za brojne malverzacije.

Svi oni su napustili zemlju prije policijske racije.

Policija smatra da bi Nagyova mogla biti umiješana u sve ove slučajeve. Mogla bi dobiti pet godina zatvora.