Svijet
0

Češka vlada podnijela ostavku nakon mjesec dana

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Češka vlada predvođena ekonomistom Jiržijem Rusnokom podnijela je danas ostavku, nakon samo mjesec dana na vlasti, izjavio je portparol češkog premijera.

Premijer je ostavku podnio predsedniku Milošu Zemanu, a vlada će ostati na dužnosti kao prelazna još oko dva mjeseca, dok političke stranke ne postignu dogovor o održavanju prijevremenih izbora na jesen, prenio je Reuters.

Donji dom češkog parlamenta izglasao je u petak, 9. avgusta, nepovjerenje vladi premijera Rusnoka, saveznika predsjednika Miloša Zemana.

Protiv njegovog kabineta izjasnilo se 100 poslanika, dok je podršku dobio od 93 poslanika. Prema važećem zakonodavstvu, da bi parlament izglasao povjerenje, potrebno je da za prijedlog glasa više od polovine prisutnih poslanika.

Rusnokova vlada imenovana je 10. jula, a prema zakonu morala je da u roku od 30 dana "prođe" glasanje o povjerenju u parlamentu.

Prethodni premijer Češke Petar Nečas je 17. juna podnio ostavku na mjesto premijera i šefa partije poslije višednevnih političkih turbulencija zbog korupcijskog skandala i zloupotrebe položaja u koji je umiješana šef njegovog kabineta Jana Nađova.