Miguel Diaz-Canel
0

Castrov nasljednik bit će više menadžerski orijentiran

Klix.ba
Miguel Diaz-Canel (Foto: AFP)
Miguel Diaz-Canel (Foto: AFP)
Kubanski predsjednik Raul Castro je imenovanjem bivšeg profesora i dugogodišnjeg funkcionera Komunističke partije Miguela Diaz-Canela kao svog prvog potpredsjednika i potencijalnog nasljednika pokazao da se odlučio za menadžerske vještine prije svih ostalih, piše Reuters.

Diaz-Canel (52) je najmlađi civil koji se približio kubanskom vrhu vlasti koji su braća Castro preuzeli 1959. godine.

Proglašen je prvim potpredsjednikom na zasjedanju Narodne skupštine, gdje je Castro također saopćio da se povlači 2018., nakon isteka drugog petogodišnjeg predsjedničkog mandata.

Diaz-Canel bi mogao dospjeti na mjesto predsjednika i ako Raul Castro ne bude u stanju izdržati do kraja svog mandata. Iako van zemlje i nije toliko poznat, Diaz-Canel se vrlo brzo uzdigao u redovima Komunističke partije i uživa popriličan ugled. Iza sebe ima samo dvije godine vojne službe, ali ima snažne veze sa vojskom – veze koje su ljudima koji su otpali tokom godina itekako nedostajale.

"Ovo je značajna promjena na Kubi i to ne samo generacijska“, kaže Arturo Lopez-Levy, analitičar sa Univerziteta u Denveru koji je radio za Ministarstvo unutrašnjih poslova Kube na odnosima SAD-a i prikupljanju informacija. "Promociju Diaz-Canela treba posmatrati kao dio institucionalne promjene u načinu na koji se kubanska elita promovira“, rekao je on.

Prije ulaska u vladu u Havani, Diaz-Canel bio je na samom vrhu Komunističke partije u dvije važne provincije, Villa Clari i Holguinu, centrima turističke industrije i privatnog sektora, ključnim elementima procesa ekonomskih reformi, koji je podržavao Raul Castro.

To iskustvo čini Diaz-Canela podobnim da pomogne Castru da proširi ove reforme, osmišljene tako da učine ekonomiju efikasnijom i donesu u zemlju više stranog novca, bez gubitka političke kontrole Komunističke partije.

"On ima veze sa provincijskim partijskim carevima, što je veoma važno za vođe. Oni se ne pojavljuju u internacionalnim medijima, ali su veoma moćni na ostrvu. Oni su pravi kraljevi svojih provincija“, kaže Lopez-Levy. Na Kubi ne postoje političke kampanje te dokazivanje lojalnosti, snažne veze unutar partije i vojske su mnogo vrednije od medijske omiljenosti.