Svijet
0

Carter: U slučaju potrebe SAD pokreće kopnene akcije u Siriji i Iraku

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Ash Carter izjavio je danas kako će njegova zemlja pokrenuti kopnene vojne akcije u Siriji i Iraku, protiv terorističke organizacije IDIL, ukoliko to bude potrebno.

On je rekao kako Obamina administracija priprema ubrzanje vojne kompanje protiv militanata IDIL-a što uključuje povećane i snažnije vazdušne napade u Siriji.

Govoreći pred Komitetom američkog Senata za oružane snage, Carter je kazao kako će biti promijenjen pristup u borbi protiv IDIL-a što  podrazumijeva fokusiranje na grad Raqqa kojeg je IDIL proglasio glavnim gradom teritorije koju kontroliše te grad Ramadi koji je glavni grad provincije na zapadu Iraka. Pritisak na Raqqu, potpomoći će sirijske snage koje u tom gradu ostvaruju terotorijalne dobitke protiv IDIL-a, kazao je Carter.

Prema njegovim riječima, SAD će povećati svoju zračnu kampanju protiv IDIL-a uz koalicione zračne snage. 

Istakao je kako je razočaran neuspjelim naporima SAD-a da formira nove pobunjeničke sirijske snage koje bi se borile protiv militanata IDIL-a. Stoga novi pristup, prema riječima Cartera, uključuje saradnju sa već provjerenim liderima grupa koji predovde borbe protiv militanata te njihovo dodatno opremanje i obučavanje.

"Ako se bude radilo onako kako planiramo, sve akcije na terenu i zračne akcije trebaju pomoći da se smanji teritorij na kojem je IDIL u manji prostor. To opet stvara nove mogućnosti za ciljanje te grupe", kazao je Carter dodavši kako nova strategija borbe protiv IDIL-a uključuje napore iračke vlade se bori protiv IDIL-a u pokrajini Anbar.