Svijet
5

SAD razmatraju mogućnost kopnene intervencije u Siriji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjedinjene Američke Države u skorije vrijeme planiraju svoju zračnu kampanju u Siriji proširiti i na kopnene operacije tako što će u ovu zemlju poslati određeni broj specijalnih jedinica koje bi se borile protiv tzv. Islamske države.

Naime, kako prenosi Reuters, jedan visoki vojni zvaničnik izjavio je kako SAD namjeravaju proširiti svoje aktivnosti u Siriji, prvenstveno zbog neuspjelog projekta obuke i naoružavanja tzv. umjerenih pobunjenika, a ni zračna kampanja se do sada nije pokazala naročito uspješnom.

Kopnena ofanziva mogla bi izazvati gnjev američke javnost smatraju stručnjaci, s obzirom na prethodna iskustva sa bliskoistočnim ratovima. Naime, u ratu u Iraku od 2003. i 2011. poginulo je blizu 4500 američkih vojnika.

U nedavnoj akciji oslobađanja IDIL-ovih zarobljenika također je poginuo jedan američki vojnik, što predstavlja prvi takav slučaj u posljednje četiri godine.

Ipak, iz američke vojske kopnenu intervenciju smatraju opravdanom.

"Nećemo se ustručavati u podršci svim pouzdanim partnerima u borbi protiv IDIL-a. Također, ako treba i sami ćemo izvoditi misije, bilo zračnim napadima ili direktnom akcijom na kopnu", rekao je sekretar američkog ministarstva odbrane Ash Carter.