|

Cameron: Velika Britanija će biti spremna da se bori za Maluine

Cameron: Velika Britanija će biti spremna da se bori za Maluine
0
F
FENA
6.1.2013. u 15:58
43
komentara
0

dijeljenja
Cameron: Velika Britanija će biti spremna da se bori za Maluine David Cameron
Britanski premijer David Cameron je izjavio u nedjelju da će Velika Britanija biti spremna, ako bude potrebno, da se bori da sačuva Maluine, arhipelag u južnom Atlantiku na koji polaže pravo Argentina i već je mjesecima predmet obnovljenih napetosti između dvije zemlje.
"Naša odlučnost je krajnje jaka", naglasio je Cameron na kanalu BBC1 i dodao da Velika Britanija raspolaže još s još jednim od "pet važnih budžeta za odbranu u svijetu" i pored rezova o kojima je odlučila vlada.

Na pitanje da li će se Velika Britanija boriti, u slučaju potrebe, da sačuva svoje otoke, on je odgovorio: "naravno, mi imamo velika sredstva za odbranu, što je najvažnije imamo bombardere i trupe stacionirane na Folklandima (britanski naziv za Maluinske otoke)

Ton je povećan posljednjih mjeseci između Velike Britanije i Argentine prilikom komemoracije 30. godišnjice sukoba u kojem su se sukobile ove dvije zemlje oko suvereniteta arhipelaga od 2. aprila do 14. juna 1982. godine. Ovaj vojni sukob je zavešen smrću 649 Argentinaca, 255 Britanaca i tri stanovnika otoka.

U četvrtak je argentinska predsjednica Christine Kirchner objavila u dva britanska lista otvoreno pismo Davidu Cameronu, osporavajući da arhipelag pripada Velikoj Britaniji i tražeći otvaranje pregovora o njegovom suverenitetu.

Cameron je podigao prigovor o nedopuštenosti ovakvog zahtjeva, naglasivši da će stanovnici Maluinskih otoka uskoro imati priliku da se izjasne da li žele ili ne ostati u britanskom krilu.

Referendum o samoopredjeljenju u stvari treba da se održi od 10. do 13. marta na ovim otocima pod britanskom dominacijom od 1833. godine i na kojima živi oko 3.000 stanovnika.
Prijavi grešku


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...