Svijet
0

Čak ni Kina nije imuna na evropsku dužničku krizu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Muke po evropskoj krizi dugovanja se šire. Budući da zbog posrtanja eura kineske kompanije postaju sve manje konkurentne u Evropi, njihovom najvećem tržištu tako se onemogućuje bilo kakav pokušaj prekida ovisnosti kineske valute o dolaru.

Kreatori kineske valutne politike početkom prošlog mjeseca postigli su grub konsenzus u vezi prekida dominacije dolara, zbog čega je vrijednost domaće valute juan donekle porasla, piše The New York Times pozivajući se na izvore bliske kreatorima kineske valutne politike.

Odvajanjem dviju valuta američka roba postala bi konkurentnija u odnosu na kineske proizvode. Međutim, iz brojnih razloga Kina još nije počela primjenjivati tu politiku.

Imajući u vidu nagli pad eura, takav bi preokret bio iznimno težak. Kada bi juan porastao u odnosu na dolar, to bi značilo i njegov rast u odnosu na euro, što bi stvorilo još više problema za kineske izvoznike u Evropu. Posljednjih se sedmica euro strmoglavio u odnosu na juan i sada je na najnižoj razini od kraja 2002. godine.

Zbog toga iznenadnog uspona juana dužnosnik ministarstva trgovine u Pekingu upozorio je na prijetnju koju to predstavlja kineskim izvoznim proizvodima.

Komentari tog dužnosnika bili su dosad najizravniji u vezi s implikacijama koje evropske finansijske nevolje imaju na Kinu.

Primjedbe također daju naslutiti da čak ni Kina, najbrže rastuće svjetsko gospodarstvo i sve više motor globalnog rasta, nije imuna na krizu koja je otpočela u Grčkoj i prijeti proširenjem cijelom Evropom.

"U posljednja četiri mjeseca juan je u odnosu na euro porastao za 14,5 posto, a to će povisiti troškove kineskih izvoznika i negativno utjecati na kineski izvoz u evropske zemlje", izjavio je glasnogovornik ministarstva Yao Jian na nedavno održanoj konferenciji za novinare.

S druge stranke, neki ekonomisti upozoravaju i na dodatne probleme koji bi mogli sustići Kinu.