{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cadbury izgubio bitku od Nestlea za korištenje ljubičaste boje

4.10.2013. u 16:53
0
2
Cadbury izgubio bitku od Nestlea za korištenje ljubičaste boje
0
Cadbury izgubio bitku od Nestlea za korištenje ljubičaste boje
Britanski proizvođač slatkiša Cadbury je izgubio isključivo pravo na korištenje svoje prepoznatljive ljubičaste boje na ambalaži i to u sudskom sporu protiv švicarskog giganta Nestlea.
Cadbury je ovu boju počeo koristit na omotu svojih slatkiša 1914. godine u čast kraljice Viktorije, što je njihove proizvode činilo prepoznatljivim na policama. Međutim, izgubili su sudsku bitku i pravo na isključivo korištenje iti ljubičaste-pantone 2865c.

Ovakvu odluku je donio britanski žalbeni sud, a u Cadburyju je dočekana s nevjericom, s obzirom da su na svim nižim sudskim instancama dobili pravnu bitku.

Glasnogovornik ove britanske kompanije je ranije izjavio kako je to boja koju je njegova firma koristila sto godina i da se oduvijek povezivala sa Cadburyjem.

"Ljubičasta je bila omiljena boja kraljice Viktorije i braća Cadbury su njeni su bili njeni vjerni poštovatelji. Godinama smo se borili da ti nijansu ljubičaste osiguramo kao svoj zaštitni znak", rekao je glasnogovornik, prenose britanski mediji.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: