Svijet
0

Bush u memoarima objasnio kako se riješio alkohola

Sarajevo-x.com
George W. Bush
George W. Bush
Bivši američki predsjednik, George W. Bush, otkriva u svojoj novoj knjizi kako je 11. septembra 2001. dao nalog za obaranje aviona koji su bili prijetnja SAD-u, te da je u početku mislio kako je oteti avion koji se srušio u Pennsylvaniji zapravo bio oboren, piše "Daily Mail".

No, tadašnji predsjednik će za svega nekoliko minuta saznati da su hrabri putnici prisilili teroriste da slete prije nego što udare u Bijelu kuću. Bush je pisao o svojim predsjedničkim danima u svojim memoarima "Decision Points", koji će biti objavljeni sljedećeg mjeseca. Osim o napadima 11. septembra, govorio je i o uraganu Katrina, ali i o finansijskom krahu.

Knjiga počinje riječima: "'Pitanje jednostavno: Možete li se sjetiti posljednjeg dana kad niste pili?'".

Naime, knjiga govori i o tome kako se bivši predsjednik riješio problema s alkoholom koje je imao u mladosti. Bush je u knjizi spomenuo i anegdotu koja je vezana za prestolonasljednika Saudijske Arabije, princa Abdullaha, koji je došao na Bushov ranč u Texasu bijesan zbog problema na Bliskom istoku, između Izraela i Ramallaha. Zbog toga je došao na kratko, no kad je odlučio demonstrativno napustiti ranč, ugledao je purana na cesti i rekao: "Ovo je dobar znak, znak od Boga".

Napisao je bivši američki predsjednik i kako je vodio zemlju prema onome što je papa Ivan Pavao II nazvao kulturom življenja. Tako on opisuje i emotivni susret s papom u papinom ljetnikovcu, jula 2001. Iako je bio već značajno obolio od Parkinsonove bolesti, piše Bush, papa mu je ulio dosta snage i podrške.

Bush će gostovati kod Oprah Winfrey, kako bi promovisao 'vrlo lične' memoare, 9. novembra.