|

Bush u intervjuu NBC-u branio sporne odluke iz svog mandata

Bush u intervjuu NBC-u branio sporne odluke iz svog mandata
0
F
FENA
9.11.2010. u 19:29
0
komentara
0

dijeljenja
Bush u intervjuu NBC-u branio sporne odluke iz svog mandata George Bush (Foto: Reuters)
U svome prvom velikom intervjuu nakon napuštanja dužnosti bivši američki predsjednik George W. Bush branio je neke od najosporavanijih odluka svog mandata, uključujući invaziju na Irak i upotrebu "waterboardinga" pri ispitivanju osumnjičenih za terorizam, te priznao da su mu najgori trenuci u Bijeloj kući vezani za uragan Katrinu.
U intervjuu s Mattom Lauerom za TV mrežu NBC News, emitiranom u ponedjeljak navečer, Bush je kazao da je osobno naredio upotrebu "waterboardinga" - simuliranog pogubljenja utapanjem, kod ispitivanja Khalida Sheika Mohammeda, glavnog planera terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001.

Lauer je kazao da je ta metoda na Mohammedu primijenjena 128 puta, a na drugom osumnjičeniku oko 70 puta, dok je Bush naglasio da su "waterboardingu" izvrgnuta samo trojica osumnjičenih za terorizam. Na pitanje zašto vjeruje da je "waterboarding" zakonita metoda ispitivanja, Bush je odgovorio "zato što je odvjetnik rekao da je zakonita".

"On je rekao da ne potpada pod zakon protiv mučenja. Ja nisam odvjetnik. No, morate vjerovati rasuđivanju ljudi oko vas, i ja sam to učinio", rekao je Bush, koji je po obrazovanju pravnik. Tadašnji pravni savjetnik Bijele kuće dao je mišljenje koje je pružilo opravdanje CIA-a za upotrebu agresivnih metoda ispitivanja osumnjičenika, koje je Obamina administracija zabranila početkom 2009.

"Korištenje tih tehnika spasilo je živote. Moj je posao bio zaštititi Ameriku. I ja sam učinio", rekao je Bush. Također je kazao kako nije sumnjao da je Irak imao oružje za masovno uništenje u vrijeme kada je naredio invaziju 2003. Činjenica da to oružje, koje je bilo povod za rat, nikada nije pronađeno izaziva mu "mučninu", rekao je Bush.

Ipak, kazao je kako nikada nije smatrao potrebnim ispričati se za rat zasnovan na pogrešnoj pretpostavci. "Hoću reći, ispričati se u biti znači reći da je to bila pogrešna odluka. A ja ne vjerujem da je to bila pogrešna odluka", rekao je.

Bush je bio kritičan prema reakciji na uragan Katrinu 2005., kazavši kako je "nedostajao jasan odgovor" na taj uragan na "svim razinama vlasti". Svoju odluku da samo nadleti poplavljeni New Orleans u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One, bez posjete pogođenom području, nazvao je "velikom pogreškom".

"Trebao sam sletjeti u Baton Rouge, sastati se s guvernerom, izaći i reći: 'Ja vas čujem. Mi vas razumijemo, i pomoći ćemo državi i lokalnim vlastima s koliko je god sredstava potrebno", rekao je Bush.

U jednom od najemotivnijih trenutaka razgovora bivši predsjednik je kazao da mu je "jedan od najodvratnijih trenutaka" u Bijeloj kući bio kada je pjevač Kanye West izjavio u danima nakon Katrine da "Georgeu Bushu nije stalo do crnaca". "Nazvao me rasistom. Jedna je stvar reći 'ne cijenim način na koji on obavlja svoj posao', a druga reći da je rasist. To je vrijeđanje, i to nije istina", rekao je Bush.

S intervjuom NBC-u Bush je započeo promotivnu turneju za svoju novu knjigu "Odlučne tačke", političke memoare s elementima autobiografije. U knjizi na 447 stranica opisuje niz najkritičnijih odluka koje je donio tokom dva mandata u Bijeloj kući, uključujući i dugotrajnu raspravu o njegovu odgovoru na terorističke napade od 11. septembra 2001., te o ratovima u Afganistanu i Iraku koji su slijedili.

Bush je u knjizi i intervjuu otkrio i neke detalje o svome privatnom životu, uključujući i anegdote o njegovoj borbi s alkoholom do 40. godine života, o spontanom pobačaju njegove majke, nakon kojeg mu je pokazala fetus što ga je učinilo protivnikom pobačaja, te o odnosu s ocem, bivšim predsjednikom SAD-a Georgeom H. W. Bushem.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.