Zaživio komunizam
17

Burno u Njemačkoj zbog statue Lenjina: Borio se za slobodu ili podržavao ropstvo?

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Uprkos protivljenju gradske vlasti statua komunističkog lidera Vladmira Lenjina osvanula je u njemačkom gradiću, a svemu je prethodila burna rasprava.

Statuu je ispred svog sjedišta u zapadnom gradu Gelsenkirchen postavila Marksističko-lenjinistička partija Njemačke, dok je grad pokušao da ih zaustavi u ovom pokušaju.

Na društvenim mrežama je plasirana parola "nema mjesta za Lenjina", ali je na kraju sud odobrio postavljanje, a otkivanje Lenjinovog kipa je održano u subotu.

Na društvenim mrežama, ali i u sudnici su održane debate u kojoj su obje strane argumentirale svoje za i protiv razloge. Ljevičari su objasnili kako se postavljanjem ovog kipa podržava ropstvo dok su iz marksističke stranke rekli da je Lenjin jedan od prvih boraca za slobodu i demokratiju.

U posljednjih nekoliko dana je srušeno više statuta u Sjedinjenim Američkim Državama zbog toga jer ono što predstavljaju ima povezanosti sa ropstvom. Sve se ovo dešava u svjetlu višesedmičnih protesta protiv policijske brutalnosti koji su krenuli iz Minnesotae, grada u kom je ubijem Afroamerikanac George Floyd.