Svijet
0

Bugarski parlament pozvao 35 ambasadora da se povuku

FENA
Bugarski parlament u petak je pozvao 35 ambasadora da se povuku iz inozemstva nakon što je u decembru otkrivena njihova povezanost s tajnim službama u vrijeme komunizma.

"Parlament insistira da se ambasadori za koje je utvrđeno da su pripadali državnoj sigurnost komunističkog režima povuku sa svojih položaja kako bi se umanjili negativni dojmovi o Bugarskoj", navodi se u deklaraciji koja je usvojena sa 152 glasa za i 33 protiv.

Parlament je tražio od "nadležnih tijela da urade sve što je potrebno za opoziv ambasadora", podrazumijevajući predsjednika Georgija Parvanova, koji je izrazio rezerve i blokirao proceduru opoziva.

Polovinom decembra jedna je komisija zadužena za otvaranje komunističke arhive otkrila imena pedesetak bugarskih diplomata visokog ranga koji su u vrijeme hladnog rata radili za obavještajnu ili za kontraobavještajnu službu.

Trideset i pet sadašnjih ambasadora, među kojima su oni u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Rusiji, Italiji, Španjolskoj, Portugalu i još nekim evropskim zemljama, u UN-u, UNESCO-u, Kini i u Japanu nalazi se na tom spisku.

Ako se vlada desnog centra izjasni za njihov hitan opoziv, predsjednik Georgi Pervanov, od kojeg zavise imenovanja i opozivi ambasadora, cijeni da će trebati razmatrati jedan po jedan slučaj sa popisa.

Prema pisanju dnevnog lista Trud, većina ambasadora na koje se odnosi opoziv su u godinama za odlazak u penziju ili im ističe mandat ove godine.

Međutim, treba pronaći rješenje za desetak ambasadora koji nisu u ovoj situaciji, a to su oni sa službom u Berlinu, Londonu, Tokiju, Ankari i Pekingu.

Opozicijski socijalisti su u petak glasali protiv deklaracije, koja je "sramota za parlament", kako smatraju, jer "pripisuje kolektivnu krivnju" svim spomenutim diplomatima.

Prema zakonu, otkrivanje pripadnosti tajnim službama ne izaziva nikakve posljedice za ljude na koje se odnosi.

Ustavni sud je nakon pada komunizma poništio svaki pokušaj da se bivšim agentima i saradnicima tajnih službi zabrani pristup odgovornim mjestima.