{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bugarska opozvala 37 diplomata - špijuna iz vremena komunizma

F
6.4.2011. u 12:50
0
2
Bugarska opozvala 37 diplomata - špijuna iz vremena komunizma
0
Bugarska opozvala 37 diplomata - špijuna iz vremena komunizma
Vesela Černeva
Bugarska je odlučila da do kraja godine opozove 37 ambasadora i drugih diplomata visokog ranga koji su sarađivali s tajnim službama za vrijeme komunizma, saopćilo je u srijedu ministarstvo vanjskih poslova.
Ministarstvo je odlučilo da ove diplomate opozove, a ne da ih smijeni jer se tome protivi predsjednik Georgij Parvanov koji ima isključivo pravo da potpiše dekret ovakve vrste. Predsjednikov mandat ističe u januaru.

"Ovi opozivi nisu povezani s odnosima sa zemljama u kojim su diplomati radili. Situaciju su izazvali odnosi koje su ovi diplomati imali u prošlosti s tajnim službama", izjavila je agenciji AFP glasnogovornica ministarstva Vesela Černeva.

Trinaest ambasadora, među kojim su ambasadori u Berlinu, Atini, Pekingu i Stockholmu, kao i ambasadori pri UN-u i UNESCO-u, treba da se vrate u Bugarsku 1. maja. Diplomatske misije u tim zemljama će voditi otpravnici poslova. Druga grupa diplomata će se vratiti u zemlju 1. juna, precizirala je glasnogovornica.

Ambasadori u Sarajevu, Bernu i Vatikanu će otići u penziju prije 30. juna, dodala je ona.

Komisija zadužena za otvaranje dosjea o tajnim komunističkim službama otkrila je u decembru da je polovina bugarskih ambasadora i šefova misija u inozemstvu imala veze s tajnim službama na početku svoje karijere.

Vlada desnog centra i parlament su se izjasnili za trenutni opoziv, dok je predsjednik Parvanov ocijenio da treba razmotriti slučaj po slučaj.

Komisija je i Parvanova navela među saradnicima bivših tajnih službi, ali je on negirao bilo kakvu saradnju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: