Sarađivali s komunistima
0

Bugarski premijer traži povlačenje 33 ambasadora

FENA
Bojko Borisov
Bojko Borisov
Bugarski premijer Bojko Borisov, neposredno prije odlaska u Brazil, potpisao je i poslao pismo predsjedniku države Georgiju Prvanovu u kome traži da budu povučena 33 bugarska ambasadora zbog bivše saradnje s komunističkom službom državne bezbjednosti, javili su bugarski mediji.

Prema odluci vlade ukupno 88 bugarskih diplomata treba da budu povučeni, od kojih je 55 na službi u inostranstvu. Vlada je odlučila da umjesto 35 treba povući 33 ambasadora pošto su dvojica generalni konzuli i ne trebaju biti sankcionirani. Borisov je poslije slanja pisma predsjedniku otputovao u Brazil gdje će prisustvovati inaguraciji nove brazilske predsjednice Dilme Rusef, koja je bugarskog porijekla.

Među diplomatima čije povlačenje je, prema ranijim izvještajima agencija, traženo su i sadašnji ambasadori Bugarske u UN-u, Rusiji, Japanu, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Španiji, Grčkoj, Turskoj i Portugaliji. Jedan od tih ambasadora je i dosadašnji ambasador Bugarske u Beogradu Georgi Dimitrov, kome je upravo istekao mandat. On je izjavio da je svojevremeno radio za obavještajnu službu, ali da nije bio špijun.

"Jesam radio za službu državne bezbjednosti, ali nisam špijun", tvrdio je u intervjuu za njemački radio Detsche Welle bivši ambasador Bugarske u Beogradu Georgi Dimitrov. On ne negira pritom izvještaj bugarske komisije.

"Riječ o specijalnom odjeljenju zaduženom za strane novinare. To je bilo 1987. godine i to nisu nepoznate informacije. Ali tvrdnje da sam špijunirao nisu tačne. Riječ je o analizama koje sam pisao", rekao je Dimitrov.