Proslava praznika Bogojavljenja
0

Bugari i Grci se kupali u ledeno hladnim rijekama

Sarajevo-x.com
Obilježavanje Bogojavljenja u bugarskom gradu Kaloferu (Foto: AFP)
Mnogi pravoslavci širom svijeta kupali su se danas u ledeno hladnim rijekama i jezerima kako bi obilježili praznik Bogojavljenja.

Prema tradiciji, glavni ritual obavlja pravoslavni sveštenik koji u osveštenu vodu baca krst, a muškarci se takmiče ko će ga uhvatiti. Vjeruje se da će onaj ko prvi pronađe krst imati dobro zdravlje tokom cijele godine.

U Bugarskom gradu Kaloferu stotine muškaraca izvelo je tradicionalni bugarski "Horo" ples u ledenoj vodi rijeke Tundhza. Učesnici u kolu, koje je igrano u blizini crkve Sveti Arhangel bili su obučeni u narodne nošnje, a krst je iz rijeke izvadio najmlađi učesnik.

Bogojavljenje ili, kako se u narodu još kaže, Vodice ili Vodokršće treći je po značaju hrišćanski praznik u godini, a osim u Bugarskoj danas je obilježeno i u drugim zemljama.

Pravoslavni vjernici 6. januara proslavljaju Bogojavljenje kao jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Prema hrišćanskoj tradiciji, Isus Hrist je, kada je napunio 30 godina, došao na rijeku Jordan kako bi ga krstio Sveti Jovan.

Prema Bibliji, nakon krštenja koje je obavljeno porinjanjem tri puta u vodu, otvorilo se nebo, a Duh Sveti sišao je na Isusa u vidu goluba. Začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus njegov sin. Ovim krštenjem Isus je označio početak svoje misije i propovijedi. Od tada se u pravoslavnoj tradiciji ovaj dan obilježava kao Bogojavljenje.

Vjernici koji praznike obilježavaju prema starom kalendaru, Bogojavljenje će proslaviti 19. januara.