{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas Bogojavljenje, vjernici plivaju za časni krst

S
SRNA
19.1.2012. u 07:54
0
0
Danas Bogojavljenje, vjernici plivaju za časni krst
0
Danas Bogojavljenje, vjernici plivaju za časni krst
Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavit će danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanstva.
Prema predanju, Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je ljude krstio pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Predanje kaže da je Jovan prepoznao Mesiju u Isusu koji je došao na Jordan da se krsti, a evanđelisti su zapisali njegove riječi: "Ti trebaš mene krstiti, a dolaziš meni".

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

Duh Sveti je u obliku svjetlosnog goluba, kako je zapisano, sletio na glavu Sina Božijeg, a potom su se nebesa otvorila i čuo se glas Boga Oca: "Ovo je sin moj ljubezni koji je po mojoj volji".

Isus Hrist živio je ovozemaljski život još tri godine poslije krštenja, ispunivši svoju misiju iskupljenja ljudskog roda od praroditeljskog grijeha.

Na ovaj praznik u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra ljekovitom i služi kao zaštita od nečistih sila. Bogojavljenska voda čuva se u kućama do sljedećeg velikog vodoosvećenja.

Na praznik Bogojavljenja, prema narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave - "Bog se javi" i "Vaistinu se javi".

U mnogim gradovima i mjestima bit će održano takmičenje plivača u vađenju Časnog krsta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: