Praznik Bogojavljenje
0

Srbi u ledenim rijekama i jezerima plivali do časnog krsta

Sarajevo-x.com
Đorđe Vukmirović prvi doplivao do krsta na Zvorničkom jezeru (Foto: SRNA)
Povodom velikog pravoslavnog praznika Bogojavljenja, nakon liturgije u brojnim gradovima BiH najhrabriji plivači su skočili u hladna jezera i rijeke kako bi doplivali do bogojavljenskog krsta.

Uprkos niskim temperaturama u viteškom nadmetanju u plivanju do bogojavljenskog krsta učestvovali su brojni vjernici.

U Trebinju je do krsta prvi doplivao 18-godišnji Gradimir Miladinović.

"Ovo je šesta godina da učestvujem u ovoj manifestaciji, ali prvi put sam doplivao do krsta, što me čini izuzetno sretnim i ponosnim, jer je ovo za mene izuzetan i poseban događaj", rekao je nakon izlaska iz vode Miladinović koji je i član Plivačkog kluba Leotar.

Mladom takmičaru će vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, po tradiciji, darovati zlatnik. U čelincu je do časnog krsta prvi doplivao Neven Šugić. Zagaziti u hladnu Vrbanju odvažila su se tri mladića.

Na Zvorničkom jezeru do krsta je prvi doplivao Đorđe Vukmirović (22) iz Loznice, ostavivši iza sebe 17 takmičara.

Vukmirović je izrazio posebnu radost što je osvojio bogojavljenski krst na lijevoj obali Drine u mjestu Sveti Stefan, gdje je organizovano plivanje.

Podsjetivši da mu je ovo četvrti časni krst koji je osvojio na bogojavljenskom plivanju, Vukmirović je rekao da prošle godine nije plivao, ali da je prethodne tri godine u Malom Zvorniku zaredom osvojio tri bogojavljenska krsta.

Takmičenje se održava u spomen na godine života Isusa Hrista provedene na zemlji - od rođenja do stradanja, vaskrsenja i vaznesenja na nebo.