Ponosna desničarka
82

Buduća italijanska premijerka se svojevremeno slikala ispred Orbanove etničke mape BiH

F. H.
Foto: Twitter / Giorgia Melni
Foto: Twitter / Giorgia Melni
Giorgia Meloni koja će nakon pobjede na nedeljnim izborima u Italiji izvjesno postati nova premijerka ove države, prije četiri godine prisustvovala je sastanku sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom na kojem je bila razvijena etnička mapa Bosne i Hercegovine.

Meloni je nakon sastanka 28. februara 2018. godine objavila fotografiju sa sastanka uz opis usmjeren protiv migracija i milijardera i filantropa Georga Soroša.

"Sada u razgovoru sa Viktorom Orbanom. U Evropi bez podložnosti. Zaustaviti ilegalne migracije. Borba protiv Soroša i spekulativnih finansija. Patrioti znaju kako", napisala je tada Meloni.

Iz ureda mađarskog premijera su kartu pokušali objasniti kao jednu od mnogobrojnih koje se koriste i opisuju prostor Zapadnog Balkana, a da se na zidu našla zbog sastanka o ilegalnim migracijama.

Ipak, da je ova karta jedna od dražih Viktoru Orbanu pokazala je fotografija objavljena nekoliko mjeseci nakon ovog sastanka. Na fotografiji se nalazio Orban čitajući knjigu antiislamskog autora Douglasa Murryja, a iza leđa mu se opet nalazila etnička karta Bosne i Hercegovine.

Italija je u prethodnim godinama bila prijateljska država Bosni i Hercegovini te ostaje da se vidi da li će taj kurs zadržati i pod novom desničarskom vladom.