{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bubreg za kuću i ulazak u EU na mala vrata"

F
22.9.2010. u 12:05
0
1
"Bubreg za kuću i ulazak u EU na mala vrata"
0
"Bubreg za kuću i ulazak u EU na mala vrata"
Dnevnik The Times objavio je u srijedu prvu iz serije reportaža iz evropskih zemalja koje su, kako objašnjava nadnaslov serijala, "na rubu propasti".
Reportaža je napravljena u Moldaviji, u selu Mingir, gdje je 35-godišnji zemljoradnik Nikolaj Bardin postao slavan kada je prodao bubreg da bi sazidao kuću. Zajedno sa još 15 seljaka koji su učinili isto postao je meta novinara, a često su nastupali na priredbama kao glavne atrakcije.

Ističući da se to dogodilo u evropskoj zemlji, Timesov novinar se pita: koliko je očajan čovjek koji se odluči na takav potez? I koliko je defektna država koja dopušta da se takvo nešto dogodi?

Timesov reporter zaključuje da je sedam godina kasnije ovo moldavsko selo siromašno kao što je uvijek i bilo.

U analizi uz ovu reportažu Times dodaje da je 17.000 državljana Moldavije dobilo od početka godine državljanstvo susjedne Rumunije, koja je i članica Evropske unije.

Iako u tome nema ništa loše, smatra ovaj analitičar, ipak postoji opasnost da Rumunija takvom politikom pokušava "tiho" promijeniti granice u Evropi, iako Bukurešt to demantira.

S druge strane, javlja se zabrinutost da bi čak milion stanovnika Moldavije koji trenutno rade izvan zemlje u sljedećih pet godina moglo postati državljanima EU-a na mala vrata i potražiti posao negdje u Uniji, zaključuje Timesov analitičar Roger Boyes.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: