{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brooklyn: Sporenja zbog javne škole na arapskom jeziku

F
1.10.2007. u 12:41
0
0
Brooklyn: Sporenja zbog javne škole na arapskom jeziku
0
Brooklyn: Sporenja zbog javne škole na arapskom jeziku
Foto: AFP
Posljednjih sedmica dosta se govorilo o jednoj javnoj osnovnoj školi u njujorškom Brooklynu gdje se nastava održava, uz engleski, i na arapskom jeziku te se uči o kulturi islamskog svijeta. Nakon sporne izjave u jednom novinskom intervjuu, direktorica tek otvorene škole podnijela je ostavku, izvještava VoA.
Prvog dana nastave učenike su pratili zaštitari te horde novinara. Škola Khalil Gibran International Academy nalazi se u žiži medijske pozornosti otkad ju je Odbor za obrazovanje grada New Yorka utemeljio, i to zato jer je to prva državna školska ustanova u kojoj se, osim na engleskom, nastava odvija i na arapskom jeziku.

Inače, u New Yorku postoji gotovo 70 dvojezičnih škola – gdje se nastava održava na kineskome, francuskom ili španskom jeziku. Nijedna škola ove vrste nije izazvala ovakva sporenja.

Direktorica Debbie Almontaser prošlog mjeseca je dala intervju konzervativnom dnevnom listu New York Post u kojem je stala u odbranu majica s natpisom "Intifada NYC", koje su u školu donijele radnice arapskog porijekla.

Prema nekim izvještajima, Debbie Almontaser, koja tečno govori arapski, u prisutnosti novinara New York Timesa potražila je u rječniku značenje riječi "intifada" kako bi mu pokazala da to, po njezinom mišljenju, nije sinonim za palestinski ustanak.

Debbie Almontaser se javno izvinila zbog ovoga, ali je kasnije, nakon pritisaka, dala ostavku. Pristalice škole, poput čelnika lokalne vlasti u Brooklynu Martyja Markowitza, kažu da su škola i njezina direktorica žrtve diskriminacijske kampanje kojoj je cilj zatvaranje škole.

"Njezine izjave nisu opravdanje za ovakav tretman od strane nekih medija koji su iskoristili priliku i tvrde da je škola na neki način povezana s propagiranjem nasilja", kazao je Markowitz.

Marty Markowitz je prošle sedmice govorio na konferenciji za novinare na kojoj su branitelji škole tražili povratak direktorice koja je muslimanka.

Otvaranju škole na arapskom jeziku opire se udruga pod imenom "Stop the Madrassa", koja očito smatra da je riječ o medresi, islamskoj vjerskoj školi. Vjerske se škole u Americi ne finansiraju novcem poreznih obveznika.

Na internet stranicama organizacije "Stop the Madrassa" navodi se da Debbie Almontaser, s obzirom na svoje radikalne stavove, ne bi trebala obavljati bilo kakvu dužnost u javnom školstvu. Savjetnik te organizacije Jeff Wiesenfeld kaže da otvaranje škole predstavlja ustupak muslimanskoj zajednici u New Yorku.

"Zbog čega muslimanska zajednica treba biti drugačije tretirana? Možda zato što ako budemo dobri prema njima, nećemo biti žrtve kao što su bili Španci ili Izraelci? Radi se o prikrivenom strahu", kazao je Wiesenfeld.

Neki tvrde da se radi o vjerskoj školi koja bi primala državni novac, no Marty Markowitz tvrdi da su takve kritike smiješne: "Neki mediji, a i neke skupine, tvrde da se radi o javnoj vjerskoj školi. To nije slučaj, niti će takvih slučajeva ikada biti."

Odbor za obrazovanje New Yorka je na upit Glasa Amerike odgovorio da ne namjerava vratiti prijašnju direktoricu na dužnost, ali u potpunosti podržava postojanje škole.

Jeff Wisenfeld iz udruge koja se protivi otvaranju škole na arapskom jeziku tvrdi da će škola ako se nastava održava na arapskom jeziku, neizbježno biti povezana s islamom. Inače škola je nazvana po Khalilu Gibranu, arapskom pjesniku kršćanske vjere.

Dužnosnici škole kažu da većina učenika nije arapskog porijekla niti su pretežito muslimani. Prema njihovim riječima, ova škola želi biti multikulturalna ustanova koja funkcionira poput drugih javnih škola u New Yorku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: