Budite pažljivi
88

Brojne dezinformacije i lažne snimke kruže internetom nakon zemljotresa u Turskoj i Siriji

I. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
U Turskoj i Siriji se nastavlja rad na uklanjanju ruševina i evakuaciji građana nakon razornih zemljotresa. Tokom posljednjih dana na društvenim mrežama se pojavljuje zabrinjavajuća količina potpuno nepovezanih i lažnih objava o navodnim posljedicama katastrofe.

Jedan od najpopularnijih videa na Twitteru, koji je pregledan nekoliko miliona puta, pokazuje kako se nekoliko zgrada srušilo za manje od minutu, a to se pripisuje zemljotresu u Turskoj. Ovaj video je zapravo iz 2021. godine i to je kolaps stambenog kompleksa "Surfside" u Floridi u kojem je poginulo 98 ljudi.

Video na kojem se vidi snažna eksplozija također je postao jedan od viralnih snimaka na društvenim mrežama sa porukom podrške Turske. Međutim, ovaj video prikazuje snažnu eksploziju koja se dogodila u Libanu prije dvije godine.

[TWITTER]1622621733164576769[/TWITTER]

Snimak u kojem se tvrdi da je cunami pogodio obalu Turske nakon zemljotresa također se pokazao lažnim. Ovaj video datira iz 2017. godine i zapravo je mini-cunami u Južnoj Africi.

Slika dječaka koji plače sjedeći na ruševinama kuće ispostavila zapravo je proizvod namještenog slikanja i stoji na prodaji. Slika je napravljena za shutterstock i na internetu se prvi put pojavila 16. aprila 2022. godine.
Ovi primjeri pokazuju da je potrebno biti pažljiv sa informacijama koje se objavljuju na društvenim mrežama i provjeravati kredibilitet izvora.