Novi bilans
106

Broj zaraženih koronavirusom porastao na 81.000, u Italiji 320 slučajeva

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Broj zaraženih koronavirusom iznosi 81.000 na globalnom nivou, a porastao je i broj smrtnih slučajeva na 2.700 osoba, najviše na području i u okolini Kine. U Južnoj Koreji je broj zaraženih porastao na 1.140.

Kako piše CNN, američki vojnik (23) koji se nalazi u Južnoj Koreji također je inficiran koronavirusom i trenutno je smješten u vojnu bazu gdje se nalazi u izolaciji s negativnim pritiskom kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa te je pod stalnim nadzorom profesionalaca.

Na području Evrope najveća kriza je u Italiji gdje je, prema posljednjim informacijama, od zaraze koronavirusom umrlo 11 osoba, a broj zaraženih porastao na 320. Najveća koncentracija je na području Lombardije gdje je zaraženo 212 osoba. Također, oko 100.000 osoba je na ovom dijelu Italije u blizini Veneta pod zabranom putovanja i drugim restrikcijama.

I u Iranu situacija ne postaje bolja, zaraženo je 90 ljudi, a umrlo je njih 15.

U Njemačkoj je zaraženo 18 osoba, a u Austriji dvije.

Tajvan je također potvrdio 32 slučaja zaraze, a posljednji zaraženi pacijent je 30-godišnji mladić i riječ je o stranom državljaninu. Također i na Tajlandu su potvrđena tri nova slučaja infekcije ovim virusom i na ovom području ih je ukupno 40. Sva tri nova slučaja su s područja Tajlanda i riječ je o starijem bračnom paru koji se nedavno vratio iz Japana i njihovom unuku koji nije nigdje putovao.

Kada je riječ o susjedstvu, u Hrvatskoj je registrovan i drugi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o bratu zaraženog mladića koji je jučer imao pozitivan nalaz, dok u BiH još nije potvrđen nijedan slučaj.

Ono što ohrabruje jeste podatak da je porastao i broj oporavljenih od ovog virusa i on iznosi 30.109 osoba.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još nije proglasila pandemiju koronavirusom, međutim, upozoravaju da sve države svijeta budu u strogoj pripravnosti.

Aktuelnu situaciju u vezi s koronavirusom možete pratiti na ovom linku.