|

Broj muslimana u Belgiji znatno veći od podataka države

Broj muslimana u Belgiji znatno veći od podataka države
0
F
FENA
17.11.2010. u 19:01
72
komentara
0

dijeljenja
Broj muslimana u Belgiji znatno veći od podataka države
Broj muslimana koji žive u Belgiji znatno je veći od zvaničnih podataka belgijske države, ukazuje istraživanje koje je proveo sociolog Jan Hertogen, a koje u srijedu objavljuje belgijska štampa.
Hertogen je došao do podatka da u Belgiji živi 623.780 muslimana, odnosno 5,8 posto stanovništva, dok zvanični organi ove zemlje broj muslimana procjenjuju na 400.000 ljudi.

Hertogen je u svom istraživanju krenuo od broja stanovnika porijeklom iz islamskih zemalja i na taj broj primjenio koeficijente pripadanja islamskoj vjeri formirane na osnovu nedavnog istraživanja njemačke savezne administracije za imigraciju.

Na kraju je taj broj uporedio s "nivoom muslimanstva" u različitim islamskim populacijama u svakoj od 589 belgijskih općina.

Ovaj sociolog je došao do podatka da muslimansko stanovništvo u Belgiji u najvećoj mjeri živi u urbanim sredinama, pa je 22 posto stanovnika Bruxellesa islamske vjere i da su najbrojniji u općini Saint Jos, gdje čine 49 posto stanovnika.

Muslimani su brojni i u Anversu, gdje ih ima 81.933, Liegeu (28.341) i Charleroa (25.962).

Hertogen se dugi niz godina bavi demografskim istraživanjima, a ovo njegovo istraživanje preuzeo je američki istraživački centar Pew Forum, koji je specijalizovan za vjersku demografiju.
Prijavi grešku


Komentari (72)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...