{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posjetite Belgiju, zemlju čuvaricu srednjovjekovne baštine

S
20.8.2010. u 19:51
0
3
Posjetite Belgiju, zemlju čuvaricu srednjovjekovne baštine
0
Posjetite Belgiju, zemlju čuvaricu srednjovjekovne baštine
Čokolada, vafli, piva i dijamanti su proslavili Belgiju. Interesantno je da nijedna od sirovina potrebnih za proizvodnju spomenutih stvari nije nastala u Belgiji, ali su tamošnji ljudi toliko talentovani da su finalni proizvodi postali poznati po svojoj belgijskoj proizvodnji.
Belgija vam pruža savršenu kombinaciju starog i novog, opuštenog i ozbiljnog, piše agencija Xinhua.

Manneken Pis

Briselški spomenik, Manneken Pis (mali čovjek koji urinira) ima kulturološki značaj poput Male sirene u Kopenhagenu. 60 centimetara visoka bronzana statua dječaka koji urinira u fontanu stoji na istom mjestu gdje je postavljena davne 1618. godine.

Ispričane su mnoge legende o Mannekenu Pisu. Najomiljenija je ona da je mali ratni heroj spasio grad vršeći nuždu na fitilj eksploziva koji je gorio i prijetio da raznese grad.

Grad dijamanata

Belgijski drugi po veličini grad Antwerp je poznat i kao grad dijamanata, jer je osam od 10 dijamanata na svijetu obrađeno upravo ovdje. 80 posto svjetskih dijamanata dođe upravo u Antwerp, koji na njima zaradi 50 milijardi eura.

Srednjovjekovna ostavština

U malom gradu Bruggeu, udaljenom 105 kilometara od Brisela, možete naći dobro očuvane spomenike sa liste svjetske kulture baštine, najviše iz srednjovjekovnog perioda.

Crkve, mostovi, kuće i trgovi, pa čak i kočije podsjećaju na srednjovjekovnu Evropu.

Ako želite posjetiti Belgiju trebate znati da Belgijanci govore nizozemski, francuski i njemački, a često koriste i engleski jezik. Temperature se ljeti kreću od 12 do 22 stepena, a zimi od nula do šest stepeni. Nemojte zaboraviti sa sobom ponijeti kišobran. Većina radnji u Belgiji zatvara se u 18 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: