|

Rast broja muslimana u Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj

Rast broja muslimana u Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj
0
S
SRNA
18.1.2011. u 13:43
23
komentara
0

dijeljenja
Rast broja muslimana u Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj
Tokom 2010. godine na islam se preobratilo oko 5 200 Britanaca, a među njima je više od 70 odsto žena.
List "Independent" procjenjuje da je u Britaniji trenutno do 100.000 "islamskih konvertita", što je osjetno više u odnosu na 2001. godinu, kad ih je bilo 60.699.

Rezultati studije koju je objavila multireligijska grupa "Sudbinska pitanja" navode neke analitičare na zaključak da je Velika Britanija u procesu - "islamizacije".

Prema ovim podacima, svake godine u Britaniji, u prosjeku, oko 5.200 lica pređe na islam, što je više u odnosu na Njemačku i Francusku, gdje je u prosjeku 4. 000 novih muslimana godišnje.

Istraživači su posjetili džamije u Londonu i utvrdili da je tokom 2010. godine samo u Londonu na islam prešlo 1.400 Britanaca. Prosječni vjerski obraćenik u Velikoj Britaniji je 27-godišnja bjelkinja, a kao razlozi najčešće se navodi zasićenost porošačkim životom i nemoralnošću.

Francuska sa sedam miliona i Njemačka sa 4,3 miliona muslimana države su sa najbrojnijim muslimanskim življem u Evropi. U Velikoj Britaniji živi 2,4 miliona muslimana.

Međutim, popriličan broj Francuza i Nijemaca ovu religiju ne smatra kompatibilnom sa zapadnjačkim stilom života. U tekstu "Islam i integracija: konstanta francusko-njemačkog neuspjeha" "Mond" navodi rezultate ankete, prema kojoj čak 68 odsto Francuza i 75 posto Nijemaca smatra da muslimani nisu dobro integrisani u društvo.

Godišnja stopa porasta broja muslimana u svijetu je 6,40 posto, dok hrišćani imaju stopu porasta 1,46 posto.

Možda najbolji pokazatelj velikog porasta broja muslimana jeste podatak da se u toku posljednjih pedeset godina taj broj povećao za nevjerovatnih 500 posto, dok se broj hrišćana za isto vrijeme povećao za samo 47 posto, a hindusa za 117 posto.

Prema podacima iz 1996. godine, svaki četvrti stanovnik Zemljine kugle je musliman. U Aziji ima najviše muslimana, ali je zanimljivo da oni nisu većina na tom kontinentu, nego ih ima 30 posto, navodi "Wikipedia".

Pravi “muslimanski kontinent” jeste Afrika, gdje muslimani predstavljaju natpolovičnu većinu. Muslimani su apsolutna većina u 59 država svijeta, a zemlja sa najvećim brojem muslimana je Indonezija.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...