Svijet
3

Britanske kladionice zatrpane opkladama za referendum o nezavisnosti Škotske

Tanjug
AFP
AFP
Na današnjem referendumu o nezavisnosti Škotske od Britanije, kako se pune biračka mesta, tako i kladionice s pažnjom prate glasanje jer bi, u slučaju pobjede nacionalista, morale da isplate milionsku svotu kladioničarima.

Kladionica " Ladbrokes" saopćila da je do ponedjeljka širom zemlje primila opklade u vrijednosti od rekordnih 250.000 funti.

Kladionica "Paddy Power" navodi da je i kod njih vrijednost opklada dostigla šestocifrenu cifru, prenosi britanski Independent.

I druge kladionice su saopćile da je riječ o događaju van oblasti sporta za koje je vladalo rekordno interesovanje kladioničara. Ako nacionalisti pobjede na referendumu, kladionice strahuju da će da izgube čak do milion funti.

U prilog tome govori opklada od 20.000 funti koja je uplaćena u kladionici "Ladbrokes" u zapadnom Londonu i to u prilog nezavisnosti Škotske.

U Škotskoj je 30 posto kladioničara glasalo za opciju da nacionalisti pobjede, što je samo malo više od 28 procenata koliko je u drugim dijelovima Britanije glasalo za isti tabor.

Kladionica "Paddy Power" je navela da očekuje da će isplatiti novac za opklade koje su se ticale izlaska birača na referendum, za koju se smatralo da će biti oko 60 posto, dok posljednji pokazatelji govore da će možda dostići 82 procenta - što bi bio najveći izlazak u historiji glasanja na ostrvu.