Svijet
11

Strah od škotske nezavisnosti "pojeo" 27 milijardi dolara

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Više od 27 milijardi dolara u augustu je povučeno iz Velike Britanije zbog straha od moguće škotske nezavisnosti koja će biti odlučena na referendumu 18. septembra.

Zabrinjavajući podaci pokazuju najveće “curenje” kapitala još od krize koja je zahvatila Otok 2008. godine, javlja CrossBorderCapital, kompanija koja je prije šest godina predvidjela krah banke Lehman Brothers.

"Povlačenje kapitala predstavlja problem još od juna, ali je vrhunac dostignut prošlog mjeseca sa kontinuiranim pogoršanjem situacije u jeku približavanja datuma referenduma", rekao je Michael Howell, direktor kompanije CrossBorder Capital.

Građani Škotske glasat će na referendum o nezavisnosti države od Ujedinjenog Kraljevstva u četvrtak, dok ankete pokazuju tijesnu borbu između dvije opcije. Posljednje istraživanje Sunday Telegrapha zabilježilo je najveći rast opcije "Da" sa čak 54 posto u odnosu na 46 posto glasova za opciju "Ne".

Ukoliko Škoti izglasaju nezavisnost, ekonomske implikacije će dotaći i Njemačku što nagoviještava Deutsche Bank kritikujući referendum i upozoravajući na moguće posljedice.

Glas "Da" bi mogao ući u historiju kao jedna od najvećih političkih i ekonomskih grešaka, poput one Winstona Churchilla kada je 1925 godine britansku funtu vratio "zlatnom standardu".