Svijet
29

Zatvorena birališta u Škotskoj: Svi čekaju rezultate koji bi mogli odrediti budućnost Evrope

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Tačno u 22:00 sata po lokalnom vremenu (23:00 po srednjoevropskom) zatvorena su birališta u Škotskoj i prebrojavanje glasova historijskog referenduma je počelo. Još samo nekoliko sati dijeli stanovnike Velike Britanije od saznanja da li su se Škoti odlučili na odcjepljenje ili ostanak u Uniji.

Prebrojavanje glasova trajat će cijelu noć, a konačni rezultati se očekuju oko 06:30 u petak ujutro. Prvi rezultati bit će objavljeni za tri sata.

Rezultati će se objavljivati pojedinačno za svako do 32 područja u Škotskoj. Rekordan broj glasača bio je prijavljen za referendum, čak 97 posto Škota izrazilo je želju da glasa za nezavisnost ili ostanak u Velikoj Britaniji.

Historijski je ovo dan za Škote, jer bi nakon 300 godina moglo dobiti nezavisnost, a oči cijelog svijeta sada su uprte u nestrpljivo iščekujući rezultate.

"Škotski referendum mogao bi odrediti budućnost Britanije, ali i čitave Evrope", poručio je francuski predsjednik Francois Hollande.

Hollande je jasno dao do znanja da se protivi škotskoj nezavisnosti.

"Ako se evropski projekt počne razvodnjavati, otvaraju se vrata sebičnosti, populizmu i separatizmu", rekao je Hollande.

Ankete agencije za istraživanje javnog mnijenja IPSOS pokazale su kako bi Škotska trebala ostati u Velikoj Britaniji. "Ne" nezavisnosti reklo je 53 posto glasača, što znači da je njih 47 posto za odlazak iz Velike Britanije.

No, sve će biti jasno tek kad budu objavljeni konačni rezultati.