Napad u Manchesteru
13

Britanska policija pronašla još eksploziva, otac Salmana Abedija povezan s Al-Kaidom

Klix.ba
Salman Abedi
Salman Abedi
Britanska policija uhapsila je pet muškaraca i jednu ženu zbog sumnje da su povezane s napadom u Manchesteru u kojem je bombaš samoubica Salman Albedi ubio 22, a ranio 59 osoba. Do sada je uhapšeno ukupno osam osoba koje su povezane s ovim napadom, a prema pisanju britanskih medija policija je pronašla još eksploziva koji je mogao biti iskorišten nakon napada.

Do sada je uhapšeno ukupno sedam osoba koje su zadržane u pritvoru radi ispitivanja.

"Mislim da je vrlo jasno da je ovo mreža koju istražujemo, a nastavit ćemo ovim tempom", rekao je šef policije Ian Hopkins.

Glasnogovornik lokalne protuterorističke snage izjavio je kako je njegov brat Hashem Abedi uhapšen zbog sumnje da je povezan s IDIL-om te zbog sumnje da je planirao izvršiti napad u glavnom gradu Libije.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Amber Rudd izjavio kako se Salman Albedi nedavno vratio iz Libije, a njegov francuski kolega Gerard Collomb izjavio je da ima veze s IDIL-om i da je vjerovatno posjetio i Siriju.

Prema pisanju britanskih medija, njegov otac Ramadan Abedi boravio je u Libiji kao pripadnik militantne grupe koju se povezuje s Al-Kaidom, a koja je devedesetih godina pokušala ubiti Muammara Gaddafija. Abedi, koji u Velikoj Britaniji živi više od desetljeća, odbacio je te tvrdnje.