Napad u Manchesteru
5

Britanska policija objavila snimke Salmana Abedija prije samoubilačkog napada

Klix.ba
Britanska policija objavila je dio snimke nadzorne kamere uoči napada u Manchesteru na kojoj se vidi Salman Abedi koji je na koncertu Ariane Grande izvršio samoubilački napad.

Snimka, na kojoj Abedi nosi naočale i ima kapu, pokazuje kako se napadač uputio prema areni u Manchesteru. Na njegovim leđima uočljive su naramenice ruksaka u kojem je nosio bombu.

Protuteroristički službenici odbili su reći kada je tačno snimka nastala, ali su izrazili nadu da će oni koji su tu noć vidjeli Abedija javiti policiji kako bi mogli znati kuda se Abedi kretao od 18. maja kada je iz Libije doputovao u Britaniju do 22. maja kada je počinio samoubilački napad.

"Znamo da je jedno od posljednjih mjesta na kojima je Abedi bio stan u centru grada iz kojeg je otišao u arenu. Stan je veoma bitno mjesto jer vjerujemo da je tu napravio eksplozivnu napravu", saopćila je policija.

Policija je navela da istraga dobro napreduje i uputila apel javnosti da podijele informacije o napadaču.

"Proteklih dana prikupili smo značajne informacije o Abediju, njegovim saradnicima, finansijama, mjestima na kojima je bio, bombi koju je napravio. Na taj način imamo piru sliku o napadu", rekao je šef policije u Manchesteru Ian Hopkins.

Policija još uvijek pretražuje četrnaest lokacija, a 13 osoba je u pritvoru zbog sumnje da su povezani s terorizmom, piše britanski Telegrapf.